fbpx
+48 58 380 11 55

Zadzwoń - doradzimy!

biuro@coffee-style.pl

Napisz do nas

Pn - Pt: 10:00 - 17:00

Godziny pracy

Ekspres kolbowy

Ekspres kolbowy do kawy

Ekspres kolbowy, dzi─Öki kt├│remu poznasz magiczny rytua┼é parzenia aromatycznej kawy. Markowe┬áekspresy do kawy kolbowe, kt├│re zaspokoj─ů Twoje potrzeby kawowe. Na rynku jest dost─Öpnych bardzo wiele marek i modeli┬áekspres├│w kolbowych.

Przera┼╝a Ci─Ö ogrom wyboru ekspres├│w tradycyjnych? Wiedz, ┼╝e mo┼╝esz liczy─ç na nasz─ů pomoc w doborze┬áidealnego ekspresu kolbowego┬ádla Twoich potrzeb ­čśâ!

Dopasujemy ekspres dla Twojego biznesu!

Ekspres kolbowy z m┼éynkiem ÔÇô z mi┼éo┼Ťci do tradycji i przyrz─ůdzania esencjonalnego espresso

Ekspres kolbowy do kawy┬áto sprz─Öt, kt├│ry dla ka┼╝dego prawdziwego kawosza stanowi synonim w┼éoskiej klasyki i tradycji zwi─ůzanej z parzeniem perfekcyjnego espresso.┬áProfesjonalne ekspresy kolbowe, cz─Östo nazywane tak┼╝e ekspresami tradycyjnymi lub manualnymi, wykorzystywane s─ů przede wszystkim przez do┼Ťwiadczonych barist├│w oraz mistrz├│w parzenia klasycznego espresso, dla kt├│rych przygotowywanie kawy to nie schemat wykonywany codziennie w pracy, a raczej magiczny rytua┼é, kt├│remu oddaj─ů cz─ůstk─Ö swego serca.

Ekspres kolbowy┬áznajduje swoje zastosowanie g┼é├│wnie w lokalach gastronomicznych, takich jak kawiarnie i restauracje, gdzie idealnie przyrz─ůdzone espresso uwa┼╝ane jest za najlepsz─ů wizyt├│wk─Ö firmy i zach─Öt─Ö dla klient├│w do ponownego odwiedzenia danego lokalu. Maj─ůc zatem na wzgl─Ödzie presti┼╝ naszego lokalu, a tak┼╝e ch─Ö─ç stawiania sobie coraz wy┼╝szej poprzeczki w kontek┼Ťcie oferowanych us┼éug, warto zapozna─ç si─Ö z podstawowymi informacjami na temat┬ábudowy ekspresu kolbowego do kawy, jego dzia┼éania, a tak┼╝e aspekt├│w, kt├│re odgrywaj─ů kluczow─ů rol─Ö podczas wyboru danego urz─ůdzenia. Chocia┼╝ wydawa─ç by si─Ö mog┼éo, ┼╝e sam fakt m├│wi─ůcy o tym, ┼╝e jest to profesjonalny sprz─Öt, wystarczy do podj─Öcia decyzji, to okazuje si─Ö, ┼╝e jest to sprawa o wiele bardziej z┼éo┼╝ona i skomplikowana.

Ekspres kolbowy dla profesjonalist├│w ÔÇô budowa i dzia┼éanie

M├│wi si─Ö, ┼╝e┬áekspres do kawy kolbowy┬ájest sercem ka┼╝dej kawiarni. A co kryje si─Ö w tym sercu? Znajdziemy w nim stosunkowo prost─ů konstrukcj─Ö, kt├│ra umo┼╝liwia przepuszczanie gor─ůcej wody pod wysokim ci┼Ťnieniem, przelewaj─ůcej si─Ö przez drobno zmielone ziarna kawy. W trosce o jak najlepsz─ů wydajno┼Ť─ç┬áekspresu kolbowego profesjonalnego, urz─ůdzenia te posiadaj─ů wbudowane bojlery, kt├│re maj─ů za zadanie podgrzewa─ç wod─Ö do odpowiedniej temperatury (idealna temperatura oscyluje w przedziale 88-92┬░C). W ka┼╝dym takim ekspresie znajdziemy co najmniej jeden bojler, natomiast ich liczba jest uzale┼╝niona od liczby grup w ekspresie.

Kolejnym wa┼╝nym elementem┬áekspresu kolbowego┬ájest pompa wytwarzaj─ůca ci┼Ťnienie mierzone w barach. Do przygotowania klasycznego espresso potrzebne jest nam ci┼Ťnienie na poziomie ok. 9 bar. Id─ůc dalej,┬áprofesjonalny ekspres kolbowy┬áwyposa┼╝ony jest r├│wnie┼╝ w specjaln─ů kolb─Ö nazywan─ů portafiltrem. Wsypuje si─Ö do niej ┼Ťwie┼╝o zmielon─ů kaw─Ö, kt├│r─ů nast─Öpnie ubija si─Ö tamperem przed umieszczeniem jej w ekspresie. Portafiltr wk┼éada si─Ö do grupy zaparzaj─ůcej, a nast─Öpnie po uruchomieniu ekspresu z wylewki powoli zaczyna s─ůczy─ç si─Ö kawa.

Wa┼╝nym elementem┬áekspresu kolbowego┬ájest r├│wnie┼╝┬ám┼éynek do kawy. Warto jednak zaznaczy─ç, ┼╝e┬áekspres do kawy kolbowy z m┼éynkiem┬áto raczej rzadko┼Ť─ç ÔÇô wi─Ökszo┼Ť─ç modeli dost─Öpnych na rynku wymaga oddzielnego zakupu m┼éynka, co wi─ů┼╝e si─Ö z dodatkowym wydatkiem, jednak zagwarantuje nam wyj─ůtkowy smak i aromat przyrz─ůdzanej przez nas kawy.

Ekspres do kawy kolbowy ze spieniaczem

Mi┼éo┼Ťnicy kaw mlecznych z pewno┼Ťci─ů zastanawiaj─ů si─Ö, jak wygl─ůda kwestia┬áspieniania mleka w ekspresie do kawy kolbowym. Ot├│┼╝ w przypadku modeli profesjonalnych najcz─Ö┼Ťciej spotykamy si─Ö z dyszami do r─Öcznego spieniania mleka, kt├│re umieszczane s─ů z boku, w miejscu ┼éatwo dost─Öpnym dla ka┼╝dego. To, jaki efekt spienienia mleka osi─ůgniemy, jest tu zale┼╝ny wy┼é─ůcznie od umiej─Ötno┼Ťci osoby, kt├│ra przyrz─ůdza kaw─Ö, jednak mo┼╝emy mie─ç pewno┼Ť─ç, ┼╝e ka┼╝dy do┼Ťwiadczony barista poradzi sobie z tym bez najmniejszego problemu. Coraz cz─Ö┼Ťciej mo┼╝emy jednak wyposa┼╝y─ç┬áekspres do kawy do kawiarni┬áw dysze automatycznie spieniaj─ůce. W├│wczas wystarczy, ┼╝e wlejemy mleko do dzbanka i podstawimy go pod dysz─Ö. Nast─Öpnie wystarczy wybra─ç za pomoc─ů przycisku jak chcemy, aby by┼éo spienione mleko i ekspres zrobi to za nas.

Przy korzystaniu z┬áekspresu do kawy kolbowego ze spieniaczem┬áwarto pami─Öta─ç o regularnym czyszczeniu dyszy spieniaj─ůcej. Dobrze, by robi─ç to ka┼╝dorazowo po spienieniu mleka, tak aby nie zasch┼éo ono na dyszy.

Ekspres do kawy kolbowy ÔÇô jak wybra─ç odpowiedni model?

Na rynku znajdziemy obecnie du┼╝y wyb├│r┬ágastronomicznych ekspres├│w do kawy, kt├│re zr├│┼╝nicowane s─ů z uwagi na wykorzystane do ich produkcji materia┼éy oraz podzespo┼éy. Nie bez znaczenia s─ů r├│wnie┼╝ inne parametry techniczne, kt├│re mog─ů mie─ç znacz─ůcy wp┼éyw na ostateczny smak i aromat kawy, takie jak:

  • wydajno┼Ť─ç/liczba grup┬áÔÇô regu┼éa jest prosta ÔÇô im wi─Ökszy lokal gastronomiczny prowadzimy, tym wi─Öksz─ů wydajno┼Ť─ç powinien oferowa─ç nasz sprz─Öt. Producenci oferuj─ů przede wszystkim takie modele takie jak┬áekspres do kawy dwukolbowy, kt├│ry ┼Ťwietnie sprawdzi si─Ö w wi─Ökszo┼Ťci lokali gastronomicznych i zapewnia wydajno┼Ť─ç do 300 kaw dziennie. Spotka─ç si─Ö mo┼╝emy r├│wnie┼╝ z urz─ůdzeniami jedno-, trzy- lub czterokolbowymi ÔÇô im wi─Öksza liczba grup (kolb), tym wi─Öksz─ů wydajno┼Ť─ç oferuje nasze urz─ůdzenie;
  • moc ekspresu/wielko┼Ť─ç bojlera┬áÔÇô warto wybra─ç┬áprofesjonalny┬áekspres do kawy┬ákolbowy┬áo du┼╝ej mocy i z jak najwi─Ökszym bojlerem, co zapewni szybk─ů i wydajn─ů prac─Ö urz─ůdzenia. Jednak najnowsze ekspresy multibolerowe mog─ů sobie pozwoli─ç na zmniejszenie pojemno┼Ťci bolera bez utraty wydajno┼Ťci;
  • masa/waga┬áÔÇô im ci─Ö┼╝szy┬áekspres do kawy kolbowy, tym wi─Öcej u┼╝yto w nim lepszych gatunkowo materia┼é├│w takich jak mied┼║ i stal, zamiast aluminium i plastiku;
  • design┬áÔÇô na rynku spotkamy si─Ö ze sprz─Ötami utrzymanymi w r├│┼╝nej stylistyce, pocz─ůwszy od minimalistycznych urz─ůdze┼ä, a┼╝ po te ekstrawaganckie w stylu vintage.

Profesjonalny ekspres kolbowy w Coffee Style ÔÇô postaw na jako┼Ť─ç, nie zapomnij o smaku

Zanim podejmiesz decyzj─Ö o zakupie wybranego┬áekspresu kolbowego profesjonalnego, zastan├│w si─Ö nad tym, czy posiadasz odpowiedni─ů przestrze┼ä w swoim lokalu do postawienia takiego urz─ůdzenia. Warto, by┼Ť zada┼é sobie tak┼╝e pytanie, kto b─Ödzie obs┼éugiwa┼é sprz─Öt ÔÇô Ty, kelnerzy, a mo┼╝e profesjonalni bari┼Ťci? R├│wnie istotn─ů kwesti─ů jest mo┼╝liwo┼Ť─ç p├│┼║niejszego serwisowania urz─ůdzenia, co nie zawsze jest opcj─ů gwarantowan─ů przez producenta. Je┼Ťli czujesz, ┼╝e nie jeste┼Ť w stanie samodzielnie odpowiedzie─ç na wszystkie pytania, to znak, ┼╝e potrzebujesz naszego wsparcia. Skontaktuj si─Ö z nami mailowo lub telefonicznie, a ch─Ötnie odpowiemy na wszystkie Twoje pytania i rozwiejemy wszelkie w─ůtpliwo┼Ťci. Z przyjemno┼Ťci─ů wska┼╝emy Ci┬ámodele ekspres├│w do kawy kolbowych z m┼éynkami, kt├│rymi dysponujemy i pomo┼╝emy Ci w wyborze tego, kt├│ry najlepiej sprawdzi si─Ö w Twoim przypadku. Co wa┼╝ne, zapewniamy bezp┼éatny monta┼╝ oraz p├│┼║niejsze serwisowanie na miejscu w Twoim lokalu.

Najpopularniejsze ekspresy kolbowe do kawy

Wypełnij formularz - Zamów darmowe próbki kawy

UWAGA! Bezp┼éatne pr├│bki kaw s─ů przeznaczone jedynie dla firm (przy zam├│wieniu, poza danymi adresowymi, nale┼╝y poda─ç nr NIP).