fbpx

Ekspres kolbowy

Ekspres do kawy kolbowy

Ekspres kolbowy, dzięki któremu poznasz magiczny rytuał parzenia aromatycznej kawy. Profesjonalne ekspresy kolbowe, które zaspokoją Twoje potrzeby kawowe.

Dopasujemy ekspres do Twojego biznesu

Ekspres kolbowy z młynkiem – z miłości do tradycji i przyrządzania esencjonalnego espresso

 

Ekspres kolbowy do kawy to sprzęt, który dla każdego prawdziwego kawosza stanowi synonim włoskiej klasyki i tradycji związanej z parzeniem perfekcyjnego espresso. Profesjonalne ekspresy do kawy kolbowe, często nazywane także ekspresami tradycyjnymi lub manualnymi, wykorzystywane są przede wszystkim przez doświadczonych baristów oraz mistrzów parzenia klasycznego espresso, dla których przygotowywanie kawy to nie schemat wykonywany codziennie w pracy, a raczej magiczny rytuał, któremu oddają cząstkę swego serca.

Ekspres kolbowy znajduje swoje zastosowanie głównie w lokalach gastronomicznych, takich jak kawiarnie i restauracje, gdzie idealnie przyrządzone espresso uważane jest za najlepszą wizytówkę firmy i zachętę dla klientów do ponownego odwiedzenia danego lokalu. Mając zatem na względzie prestiż naszego lokalu, a także chęć stawiania sobie coraz wyższej poprzeczki w kontekście oferowanych usług, warto zapoznać się z podstawowymi informacjami na temat budowy ekspresu kolbowego do kawy, jego działania, a także aspektów, które odgrywają kluczową rolę podczas wyboru danego urządzenia. Chociaż wydawać by się mogło, że sam fakt mówiący o tym, że jest to profesjonalny sprzęt, wystarczy do podjęcia decyzji, to okazuje się, że jest to sprawa o wiele bardziej złożona i skomplikowana.

Ekspres kolbowy profesjonalny – budowa i działanie

 

Mówi się, że ekspres do kawy kolbowy jest sercem każdej kawiarni. A co kryje się w tym sercu? Znajdziemy w nim stosunkowo prostą konstrukcję, która umożliwia przepuszczanie gorącej wody pod wysokim ciśnieniem, przelewającej się przez drobno zmielone ziarna kawy. W trosce o jak najlepszą wydajność ekspresu kolbowego profesjonalnego, urządzenia te posiadają wbudowane bojlery, które mają za zadanie podgrzewać wodę do odpowiedniej temperatury (idealna temperatura oscyluje w przedziale 88-92°C). W każdym takim ekspresie znajdziemy co najmniej jeden bojler, natomiast ich liczba jest uzależniona od liczby grup w ekspresie.

Kolejnym ważnym elementem ekspresu kolbowego jest pompa wytwarzająca ciśnienie mierzone w barach. Do przygotowania klasycznego espresso potrzebne jest nam ciśnienie na poziomie ok. 9 bar. Idąc dalej, profesjonalny ekspres kolbowy wyposażony jest również w specjalną kolbę nazywaną portafiltrem. Wsypuje się do niej świeżo zmieloną kawę, którą następnie ubija się tamperem przed umieszczeniem jej w ekspresie. Portafiltr wkłada się do grupy zaparzającej, a następnie po uruchomieniu ekspresu z wylewki powoli zaczyna sączyć się kawa.

Ważnym elementem ekspresu kolbowego jest również młynek do kawy. Warto jednak zaznaczyć, że ekspres do kawy kolbowy z młynkiem to raczej rzadkość – większość modeli dostępnych na rynku wymaga oddzielnego zakupu młynka, co wiąże się z dodatkowym wydatkiem, jednak zagwarantuje nam wyjątkowy smak i aromat przyrządzanej przez nas kawy.

Ekspres do kawy kolbowy ze spieniaczem

 

Miłośnicy kaw mlecznych z pewnością zastanawiają się, jak wygląda kwestia spieniania mleka w ekspresie do kawy kolbowym. Otóż w przypadku modeli profesjonalnych najczęściej spotykamy się z dyszami do ręcznego spieniania mleka, które umieszczane są z boku, w miejscu łatwo dostępnym dla każdego. To, jaki efekt spienienia mleka osiągniemy, jest tu zależny wyłącznie od umiejętności osoby, która przyrządza kawę, jednak możemy mieć pewność, że każdy doświadczony barista poradzi sobie z tym bez najmniejszego problemu. Coraz częściej możemy jednak wyposażyć ekspres do kawy do kawiarni w dysze automatycznie spieniające. Wówczas wystarczy, że wlejemy mleko do dzbanka i podstawimy go pod dyszę. Następnie wystarczy wybrać za pomocą przycisku jak chcemy, aby było spienione mleko i ekspres zrobi to za nas.

Przy korzystaniu z ekspresu do kawy kolbowego ze spieniaczem warto pamiętać o regularnym czyszczeniu dyszy spieniającej. Dobrze, by robić to każdorazowo po spienieniu mleka, tak aby nie zaschło ono na dyszy.

Ekspres do kawy kolbowy – jak wybrać odpowiedni model?

 

Na rynku znajdziemy obecnie duży wybór gastronomicznych ekspresów do kawy, które zróżnicowane są z uwagi na wykorzystane do ich produkcji materiały oraz podzespoły. Nie bez znaczenia są również inne parametry techniczne, które mogą mieć znaczący wpływ na ostateczny smak i aromat kawy, takie jak:

  • wydajność/liczba grup – reguła jest prosta – im większy lokal gastronomiczny prowadzimy, tym większą wydajność powinien oferować nasz sprzęt. Producenci oferują przede wszystkim takie modele takie jak ekspres do kawy dwukolbowy, który świetnie sprawdzi się w większości lokali gastronomicznych i zapewnia wydajność do 300 kaw dziennie. Spotkać się możemy również z urządzeniami jedno-, trzy- lub czterokolbowymi – im większa liczba grup (kolb), tym większą wydajność oferuje nasze urządzenie;
  • moc ekspresu/wielkość bojlera – warto wybierać profesjonalne ekspresy do kawy kolbowe o dużej mocy i z jak największym bojlerem, co zapewni szybką i wydajną pracę urządzenia. Jednak najnowsze ekspresy multibolerowe mogą sobie pozwolić na zmniejszenie pojemności bolera bez utraty wydajności;
  • masa/waga – im cięższy ekspres do kawy kolbowy, tym więcej użyto w nim lepszych gatunkowo materiałów takich jak miedź i stal, zamiast aluminium i plastiku;
  • design – na rynku spotkamy się ze sprzętami utrzymanymi w różnej stylistyce, począwszy od minimalistycznych urządzeń, aż po te ekstrawaganckie w stylu vintage.

Profesjonalny ekspres do kawy kolbowy w Coffee Style – postaw na jakość, nie zapomnij o smaku

 

Zanim podejmiesz decyzję o zakupie wybranego ekspresu kolbowego profesjonalnego, zastanów się nad tym, czy posiadasz odpowiednią przestrzeń w swoim lokalu do postawienia takiego urządzenia. Warto, byś zadał sobie także pytanie, kto będzie obsługiwał sprzęt – Ty, kelnerzy, a może profesjonalni bariści? Równie istotną kwestią jest możliwość późniejszego serwisowania urządzenia, co nie zawsze jest opcją gwarantowaną przez producenta. Jeśli czujesz, że nie jesteś w stanie samodzielnie odpowiedzieć na wszystkie pytania, to znak, że potrzebujesz naszego wsparcia. Skontaktuj się z nami mailowo lub telefonicznie, a chętnie odpowiemy na wszystkie Twoje pytania i rozwiejemy wszelkie wątpliwości. Z przyjemnością wskażemy Ci modele ekspresów do kawy kolbowych z młynkami, którymi dysponujemy i pomożemy Ci w wyborze tego, który najlepiej sprawdzi się w Twoim przypadku. Co ważne, zapewniamy bezpłatny montaż oraz późniejsze serwisowanie na miejscu w Twoim lokalu.

Najpopularniejsze ekspresy kolbowe do kawy

Ekspresy kolbowe profesjonalne - La Cimbali M200
Ekspresy do kawy kolbowe Nuova Simonelli Appia Life XT
Ekspres kolbowy z mlynkiem - Nuova Simonelli
Ekspresy kolbowe do kawy - La Marzocco
Ekspres do kawy dwukolbowy - Faema Prestige Plus
Ekspres kolbowy - La Cimbali M26 TE RE
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Zdjęcie
  • SKU
  • Rating
  • Cena
  • Stock
  • Availability
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Weight
  • Dimensions
  • Dodatkowe informacje
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Porównaj