Ekspres kolbowy

Profesjonalny Ekspres do Kawy | Ekspres kolbowy | Ekspres do Kawy Gastronomiczny

 

Profesjonalny ekspres do kawy kolbowy określany jest przez prawdziwych miłośników kawy jako włoska klasyka, nieodłącznie kojarząca się z aromatycznym espresso. Ekspresy do kawy kolbowe, czyli inaczej ekspresy tradycyjne, wykorzystywane są z reguły przez profesjonalnych baristów i specjalistów w parzeniu kawy. Przyrządzanie aromatycznego napoju to niezwykła magia i rytuał, któremu bariści poświęcają należytą uwagę i staranność.

Profesjonalny ekspres do kawyEkspres do kawy kolbowy dedykowany jest przede wszystkim do lokali gastronomicznych, w których nastawiamy się na niepowtarzalny smak i aromat przygotowywanego napoju. Nie bez powodu uważa się, że jest on sercem każdej kawiarni i restauracji – to właśnie tam pojawia się najczęściej.

Szukając ekspresu do kawiarni czy innego lokalu gastronomicznego możesz się przekonać, że wybór odpowiedniego sprzętu jest złożony i dosyć trudny. Zastanawiasz się nad wieloma aspektami jak np. wydajność i niezawodność profesjonalnego ekspresu do kawy czy jego wielkość. Pewnie się zastanawiasz jaka firma produkuje najlepszy ekspres do kawy, jak wygląda późniejszy serwis sprzętu? Na te i wiele innych pytań pomożemy Tobie odpowiedzieć, zanim ostatecznie zdecydujesz się na wybór ekspresu do kawy profesjonalnego.

Profesjonalna pomoc w wyborze - skorzystaj!

Profesjonalne ekspresy do kawy kolbowe (gastronomiczne) dostępne w naszej ofercie:

Leasing profesjonalnego ekspresu kolbowego do kawy do gastronomii

 

Zakup ekspresu kolbowego do gastronomii to duży wydatek, nie da się tego ukryć. W związku z tym serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą leasingu ekspresu kolbowego do gastronomii. Jest to opcja odpłatnego użytkowania wybranej maszyny na określonych warunkach i w określonym czasie. Dzięki temu koszt ponoszony na zakup ekspresu zostaje rozłożony na raty, które z pewnością nie nadszarpną budżetu firmy.

Staramy się oferować naszym klientom zróżnicowane rozwiązania leasingowe, w związku z czym współpracujemy z kilkoma firmami leasingowymi: Idea Getin Leasing, Millennium Leasing oraz LeaseLink. Nie zamykamy się jednak na nowe możliwości, dlatego akceptujemy możliwość zakupu ekspresu w leasingu z inną firmą wybraną przez klienta.

Ideagetin Leasing
Millennium Leasing
Leaselink

Ekspres do kawy kolbowy – na co należy zwrócić uwagę?

 

Na rynku znaleźć można wiele modeli ekspresów kolbowych do kawy, zróżnicowanych ze względu na wykorzystane w nich materiały i podzespoły. Nie bez znaczenia pozostają także inne parametry, które mogą mieć duży wpływ na ostateczny smak i aromat kawy. Które z nich są najważniejsze?

 

Profesjonalny ekspres kolbowy: wydajność / ilość grup

 

Wydajność ekspresu kolbowego to element, na który warto zwrócić uwagę na etapie poszukiwań ekspresu. Im większą gastronomię prowadzimy, tym większą wydajność powinien oferować nasz ekspres gastronomiczny.

Wśród profesjonalnych ekspresów kolbowych możemy wybierać pomiędzy ekspresami jedno-, dwu-, trzy- i cztero-grupowymi.

Jednogrupowe ekspresy kolbowe wybierane są do miejsc, w których kawa dodatek do innej działalności. Nieliczne, najlepsze ekspresy jednogrupowe potrafią mieć wydajność nawet to 150 kaw dziennie. Jednak najczęściej parzy się na nich kilkanaście do kilkudziesięciu kaw dziennie.

Zdecydowanie najpopularniejsze są ekspresy dwugrupowe. Sprawdzą się w większości lokali gastronomicznych. Najlepsze mają wydajność do 300 kaw dziennie. Dużo rzadziej klienci decydują się na ekspresy trzygrupowe. Wybierane są do miejsc, w których jest bardzo duży ruch. Ich wydajność przekracza 400 kaw dziennie.

Najrzadziej wybierane są ekspresy czterogrupowe. Ich wydajność przekracza 500 kaw dziennie. Wybierane są do miejsc, gdzie jednocześnie jest gigantyczny ruch oraz stosunkowo mało miejsca na ekspres. W przeciwnym wypadku, przy tak dużym ruchu znacznie lepiej sprawdzają się dwa ekspresy dwugrupowe zamiast jednego czterogrupowego (chodzi o wygodę i ergonomię pracy).

 

Gastronomiczny ekspres do kawy: moc ekspresu / wielkość boilera

 

Jak nietrudno się domyślić, im większą moc ma dany sprzęt kawowy oraz większy boiler, tym lepiej dla nas. Ma to przede wszystkim wpływ na szybszą i wydajniejszą pracę urządzenia, co przy przyrządzaniu wielu kaw może okazać się dużym atutem. Nowoczesne ekspresy kolbowe mają różne rozwiązania typu multiboiler, smartboiler itp.

 

Ekspres do kawy do kawiarni: masa / waga

 

W przypadku ekspresów gastronomicznych jednym z czynników świadczących o jakości jest jego masa. Najczęściej im większy ciężar ekspresu, tym więcej użyto lepszych materiałów, więcej miedzi i stali zamiast aluminium i plastiku.

 

Profesjonalny ekspres do kawy do kawiarni: ciśnienie

 

Optymalnym rozwiązaniem jest ekspres kolbowy, w którym gorąca woda przepływa pod ciśnieniem ok. 8-9 barów. Jest to w zasadzie standard w profesjonalnych ekspresach do kawy. Gwarantuje to przygotowanie doskonałego espresso, o bogatym smaku i aromacie.

 

Ekspresy do kawy profesjonalne: wygląd zewnętrzny

 

Dla wielu z nas design ekspresu jest jedną z zasadniczych kwestii, na które zwraca się uwagę podczas wyboru odpowiedniego sprzętu. Na rynku znajdziemy zarówno minimalistyczne, estetycznie wykonane maszyny, jak również ekspresy w stylu vintage, które imponują swą ekstrawagancją. Jesteśmy w stanie dopasować ekspres kolbowy do każdego wystroju. My jednak zachęcamy Cię do tego, by poza wyglądem skupić się na kwestiach związanych z materiałami i wykonaniem całego sprzętu.

 

Profesjonalny ekspres do kawy kolbowy: dodatkowe funkcjonalności

 

Z roku na rok ekspresy kolbowe wzbogacane są o coraz ciekawsze funkcjonalności, które mają zwiększać naszą przyjemność z parzenia kawy. Jednym z takich rozwiązań jest tzw. proces preinfuzji, czyli technologia pozwalająca na wstępne zaparzenie zmielonych ziaren kaw. Innym rozwiązaniem jest proces profilowania ekstrakcji poprzez zmienne ciśnienie w czasie parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu tych metod jesteśmy w stanie wydobyć jeszcze większy smak i aromat kawy.

 

Ekspres kolbowy profesjonalny: cena

 

Na koniec jeszcze jeden aspekt, który należy wziąć pod uwagę – cena ekspresu kolbowego. Na rynku znajdziemy zarówno ekspresy kolbowe w cenie kilku tysięcy (pomijam już te domowe), jak i najlepsze profesjonalne ekspresy gastronomiczne, których cena może dochodzić nawet do 100 tys. PLN!

Przy wyborze warto wziąć pod uwagę, czy jesteśmy na początku drogi, czy też mamy już sprawdzony lokal, w którym potrzebujemy nowy ekskluzywny sprzęt. Zdecydowanie nie warto wybierać najtańszych rozwiązań. Taki ekspres poza tym, że nie będzie robił powtarzalnej wysokiej jakości kawy, to w dodatku jest podatny na częste awarie. Jeśli dopiero rozkręcamy biznes, to nie warto również uważać, aby nie przeinwestować w sprzęt, którego nie będziemy w stanie wykorzystać w pełni jego możliwości.

Profesjonalny ekspres do kawy kolbowy – poznaj nasze bestsellery

 

Ekspres kolbowy La Cimbali

 

Profesjonalny ekspres do kawy La CimbaliEkspres kolbowy La Cimbali to prawdziwa kwintesencja włoskiej tradycji parzenia kawy i profesjonalnego podejścia do produkcji innowacyjnych maszyn. La Cimbali należy do jednego z wiodących holdingów specjalizujących się w produkcji komercyjnych ekspresów do kawy, grupy Cimbali. Szczególny nacisk w ich przypadku kładziony jest na niezawodność profesjonalnych ekspresów do kawy oraz pełne zaawansowanie technologiczne. Każdy z ekspresów La Cimbali od ponad stu lat zachwyca perfekcją wykonania i niezrównaną funkcjonalnością.

Ekspresy La Cimbali najczęściej spotkać można we włoskich restauracjach i kawiarniach – europejskiej kolebce mody na kawę. Coffee Style jest autoryzowanym dystrybutorem ekspresów La Cimbali w Polsce. W naszej ofercie znaleźć liczne ekspresy gastronomiczne La Cimbali, które zagwarantują wyjątkowy smak i aromat przyrządzanej kawy.

 

Ekspres do kawiarni Faema

 

Profesjonalny ekspres kolbowy FaemaEkspresy kolbowe Faema to kolejna propozycja od włoskiego koncernu Cimbali, prawdziwego giganta na rynku maszyn kawowych. Ich niezaprzeczalnym atutem jest wyjątkowy design i niezwykła precyzja wykonania, która zachwyca najbardziej wymagających klientów. Ekspresy Faema to sprzęt dla profesjonalistów, którzy pragną serwować najwyższej jakości „perfect espresso”, potwierdzone zostało przez włoski instytut Espresso Italiano.

Profesjonalne ekspresy do kawy do kawiarni Faema od lat imponują niezawodnością i trwałością, która idzie w parze z konkurencyjnymi cenami i funkcjonalnością.

 

Ekspres do kawy kolbowy Marzocco

 

Ekspres do kawy do kawiarni La MarzoccoEkspresy Marzocco to kolejna włoska propozycja, która uważana jest za prawdziwe Rolls Royce wśród ekspresów do kawy. W 1939 roku La Marzocco stworzyło i opatentowało pierwszy ekspres do kawy z poziomym bojlerem, obecnie uważany za standard w konstrukcji ekspresów ciśnieniowych.

Ekspresy do kawiarni Marzocco wspaniale łączą w sobie najwyższą jakość wykonania i wieloletnią niezawodność, która skrada serca wymagających właścicieli dużych gastronomii. Każdy z ekspresów wyprodukowanych przez firmę La Marzocco tworzony jest na indywidualne zamówienie klienta i ręcznie składany, co potwierdza ich wyjątkowość i niepowtarzalność.

 

Ekspres gastronomiczny Nuova Simonelli

 

Ekspres do kawy kolbowy Nuova SimonelliProfesjonalne ekspresy kolbowe do kawy Nuova Simonelli to sprzęt, który polecany jest niemal do każdej gastronomii. Świetnie sprawdzą się zarówno w mniejszych, jak również większych gastronomiach, takich jak duże kawiarnie sieciowe lub restauracje. Wyróżnia je przede wszystkim maksymalne zaawansowanie technologiczne i bogactwo funkcjonalności, które ułatwiają codzienną pracę ze sprzętem.

Wśród ekspresów gastronomicznych Nuova Simonelli, które zasługują na szczególną uwagę, znaleźć można m.in. ekspres Nuova Simonelli Aurelia Wave, który jest oficjalnym sprzętem wykorzystywanym podczas Mistrzostwa Świata Baristów.

 

Ekspres do kawy do kawiarni Carimali

 

Gastronomiczny ekspres do kawy CarimaliTradycyjne ekspresy Carimali od ponad stu lat imponują bogatym doświadczeniem produkcyjnym i niezwykłą starannością wykonania każdej maszyny. W ich asortymencie znajdziemy nie tylko profesjonalne ekspresy kolbowe, ale także te w pełni zautomatyzowane. Każdy z ekspresów oferowanych przez markę Carimali imponuje niezrównaną funkcjonalnością i wyjątkowym wzornictwem, które zaskoczy każdego.

Profesjonalny ekspres do kawy Carimali to gwarancja wieloletniej niezawodności i imponującej wydajności. Dzięki temu można je z powodzeniem wykorzystywać w dużych sieciach kawiarniach i restauracjach, w których pragniemy przyrządzać wyśmienite espresso i inne napoje kawowe.

Jak przyrządza się kawę w ekspresie gastronomicznym?

 

Podstawową różnicą pomiędzy ekspresem automatycznym a ekspresem kolbowym jest sposób ich obsługi. O ile w przypadku automatu całą pracę wykonuje za nas maszyna, o tyle ekspres gastronomiczny wymaga od nas samodzielnej pracy, a wręcz nawet rytuału baristycznego.

Na początek musimy zająć się zmieleniem kawy ziarnistej, które mają trafić do kolby. Używamy w tym celu dodatkowego sprzętu – młynka do kawy, w którym mamy możliwość regulacji stopnia mielenia ziaren. Następnym krokiem jest ubijanie zmielonej kawy przy pomocy tampera, przepuszczenie gorącej wody przez grupę, a następnie wpięcie do kolby do grupy naszego ekspresu. Teraz możemy przejść już do uruchomienia grupy, z którego zagrzana w bojlerze woda przepływać będzie pod ciśnieniem około 9 barów. Po mniej więcej 30 sekundach otrzymujemy aromatyczne, wyśmienite espresso.

Budowa profesjonalnego ekspresu kolbowego do kawy

 

Ze względu na coraz większą popularność profesjonalnych ekspresów kolbowych, warto zagłębić się w szczegółach dotyczących ich budowy i zasad funkcjonowania, ich wydajności oraz wielkości. Dopiero mając tak szeroką wiedzę na temat gastronomicznych ekspresów do kawy, będziemy w stanie wybrać najlepszy model, który sprosta naszym oczekiwaniom.

By zrozumieć istotę parzenia kawy w gastronomicznym ekspresie kolbowym, warto na początek przybliżyć jego budowę. Pomimo że sam proces przyrządzania kawy w profesjonalnym ekspresie do kawy nie należy do najprostszych, sama konstrukcja sprzętu jest stosunkowo prosta.

 

Elementy ekspresu gastronomicznego – portafiltr (kolba)

 

Głównym elementem niezbędnym do ekspresu kolbowego jest portafiltr, czyli kolba z wymiennym lub przymocowanym na stałe sitkiem na kawę. Przez tę właśnie kolbę przepływa pod dużym ciśnieniem woda wykorzystywana do parzenia kawy. Czas parzenia jednej filiżanki espresso (25-30 ml kawy) wynosi około 23-28 sekund, mając jednak na uwadze odpowiednie ciśnienie wody i grubość mielenia ziaren.

 

Elementy ekspresu kolbowego – bojler

 

W profesjonalnych ekspresach do kawy znajdziemy także bojler, który służy do podgrzewania wody. W przypadku ekspresów do gastronomii są to wolno nagrzewające się bojlery, które przez długi czas utrzymują ciepło.

 

Elementy ekspresu kolbowego – dysza do spieniania mleka

 

Podstawą w ekspresach kolbowych jest tradycyjna (manualna) dysza do spieniania mleka. Coraz częściej pojawia się również automatyczna dysza do spieniania mleka, która świetnie sprawdza się w miejscach o dużej rotacji pracowników. Dzięki dyszy jesteśmy w stanie przygotować nie tylko klasyczne espresso, ale także aksamitną latte lub cappuccino. Warto jedynie pamiętać, by używać mocno schłodzonego mleka, używanego tuż po wyjęciu z lodówki.

 

Elementy ekspresu kolbowego – tamper

 

Kolejnym elementem jest tamper, który służy do ubijania wcześniej zmielonej kawy w portafiltrze. Profesjonalny barista doskonale wie, w jaki sposób ubijać kawę, by uzyskać pożądany smak i aromat kawy. Im lżej ubijamy kawę, tym woda w łatwiejszy sposób przedostaje się przez sitko, co zdecydowanie skraca czas parzenia kawy. Z drugiej strony, mocniejsze ubijanie kawy sprawia, że woda dłużej przebija się przez cząsteczki kawy.

 

Elementy ekspresu do kawiarni – młynek do kawy

 

Na koniec jeszcze jeden, nieodłączny element każdego ekspresu kolbowego – młynek do kawy. W większości przypadków należy go kupić oddzielnie, dlatego warto dokładnie zapoznać się z ofertą młynków do kawy. Pamiętaj jedynie o tym, by wybrany przez Ciebie młynek do kawy posiadał odpowiednie żarna i najlepiej funkcję automatycznego mielenia na żądanie.

Ekspres kolbowy czy ekspres automatyczny?

 

To pytanie zadaje się sobie większość osób, które poszukują profesjonalnego ekspresu do do kawy biura lub gastronomii. Odpowiedź na to pytanie w dużej mierze zależy właśnie od tego, w jakim celu chcemy wykorzystywać nasz sprzęt.

Ekspresy automatyczne polecane są przede wszystkim tym osobom, które cenią sobie prostotę obsługi i chęć powierzenia zadań całkowicie zautomatyzowanej maszynie. Jedynym wysiłkiem, który bierzemy tu na siebie, jest wsypanie ziaren kawy, dolanie wody (jeśli nie ma stałego podłączenia) oraz uzupełnienie mleka. Za naciśnięciem zaledwie jednego przycisku jesteśmy w stanie przygotować wybrany rodzaj kawy. W większości ekspresów automatycznych znajdziemy naprawdę bogatą ofertę różnych napojów kawowych, a także możliwość przygotowania gorącej czekolady lub herbaty. Profesjonalne ekspresy automatyczne polecamy zatem przede wszystkim do biur, korporacji, niewielkich barów i pubów, jak również na stacje benzynowe.

Z drugiej strony mamy ekspresy kolbowe, które z pewnością nie zachwycą automatyzacją procesów (choć i tu są możliwości prawie pełnej automatyzacji), ale za to pozwolą poczuć się prawdziwym baristą. W ich przypadku poznajemy od środka prawdziwy rytuał parzenia kawy i mamy możliwość delektowania się wyśmienitym smakiem i aromatem napoju. Profesjonalny ekspres do kawy świetnie sprawdza się w dużych kawiarniach i restauracjach. Profesjonalny ekspres do kawy przyciągnie lojalnych klientów do Twojego lokalu, zaskoczy bezawaryjnością i najwyższą jakością przygotowywanej kawy.

Zanim wybierzesz konkretny model ekspresu kolbowego do kawy z naszej oferty, zastanów się, jaką przestrzenią dysponujesz do postawienia sprzętu. Pomyśl, kto będzie zajmował się obsługą sprzętu – Ty, bariści, pracownicy sezonowi czy może kelnerzy? Warto zastanowić się również nad możliwością późniejszego serwisu sprzętu, by móc cieszyć się nim przez wiele lat. Jeśli czujesz, że potrzebujesz pomocy w wyborze tradycyjnego ekspresu do kawy do gastronomii, skontaktuj się z nami – telefonicznie lub mailowo. Chętnie doradzimy i wskażemy te modele, które najlepiej sprawdzą się w Twoim przypadku.

Ekspres do kawy do kawiarni – jaką kawę wybrać?

 

Coffee Style jest rzemieślniczą palarnią kawy z tradycjami, w związku z czym od wielu lat staramy się oferować naszym klientom wyłącznie najlepsze mieszanki kawowe. W naszej ofercie znaleźć można zarówno 100% Arabiki, jak również mieszanki Arabiki z dodatkiem Robusty. Decydując się jednak na zakup profesjonalnego ekspresu do kawy, warto zwrócić uwagę na to, by wybierać mieszankę odpowiednią do oferty, którą prezentujesz swoim klientom. Jest to idealne rozwiązanie do przygotowywania aromatycznego espresso, gwarantujące intensywny smak i doskonały aromat.

Jakie kawy ziarniste polecamy do ekspresu kolbowego? Przede wszystkim te, które bazują na ziarnach palonych średnio – najlepiej sprawdzą się w przypadku espresso. Jeśli jednak chcemy przygotować klasyczne, włoskie cappuccino, to dobrym wyborem będzie odpowiednio skomponowana 100% Arabica lub mieszanki Arabiki i Robusty.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat proponowanych przez nas mieszanek kawowych Luciano Cafe lub potrzebujesz pomocy w wyborze – skontaktuj się z nami. Kierując się Twoimi upodobaniami i preferencjami klientów, wskażemy Ci te mieszanki, które naszym zdaniem sprawdzą się najlepiej.

Kawa do profesjonalnego ekspresu do kawy - Verona Style

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Stan
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Zawartość
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Custom attributes
  • Własne Pola
Porównaj
Ulubione 0
Otwórz stronę ulubionych Kontynuuj zakupy