fbpx

Kawa ziarnista

Kawa ziarnista – czas na aromatyczną rozkosz

Kawa ziarnista to znacznie więcej niż tylko skuteczny sposób na dobre rozpoczęcie dnia. To przede wszystkim wspaniała historia i pasja, którą pragniemy dzielić się z innymi. Nie da się ukryć, że komponowanie najwyższej jakości kawy w ziarnach jest sztuką – zapraszamy do tego, by poznać ją bliżej.

Kawa ziarnista – o czym warto wiedzieć?

 

Kawa ziarnista to od wielu lat jedna z najchętniej wybieranych form kawy. Świeżo palone ziarna kawy zachwycają niezwykłym aromatem i wyjątkowym smakiem, któremu wręcz nie sposób się oprzeć. By zrozumieć, jaką drogę przechodzą kawy w ziarnach, zanim trafią w nasze ręce, warto opowiedzieć o nich w kilku słowach. Kawa ziarnista, wraz z kawą mieloną i rozpuszczalną, jest drugim pod względem wielkości (zaraz po ropie naftowej) towarem handlowym świata. Każdego roku wypijamy ponad 400 miliardów filiżanek świeżo palonej kawy, a wiele osób wręcz nie wyobraża sobie bez niej dnia.

Rozróżnia się 25 gatunków kaw ziarnistych, jednak znaczenie gospodarcze przypisuje się wyłącznie czterem rodzajom spośród nich. Coffea Arabica, Coffea Cannephora (Robusta), Coffea Liberica i Coffea Excelsa – to właśnie one dominują na rynku kawowym. Co ciekawe, 90% obrotu handlowego kawą ziarnistą zawdzięczamy Arabice i Robuscie, które uważane są za najlepszą kawę ziarnistą na świecie.

Owoce kawy ziarnistej zbierane są dwiema metodami, które określa się jako stripping oraz picking. Pierwsza z nich jest znacznie tańsza i polega na mechanicznym strząsaniu wszystkich owoców kawowca. W rzemieślniczej palarni kawy Coffee Style owoce kawowca są jednak zbierane drugim sposobem, który polega na ręcznym zbiorze dojrzałych owoców. Dzięki temu nasi klienci mają pewność, że wybierane przez nich kawy w ziarnach to produkty najwyższej jakości.

Kawy ziarniste – po czym rozpoznać te najlepsze?

 

Kawa ziarnista przez większość osób określana jest jako smaczna lub niesmaczna. Nie będąc specjalistą w tej dziedzinie, trudno jest fachowo ocenić, które kawy ziarniste warto wybierać. Ważne w tej kwestii są następujące czynniki:

  • jakość ziaren – świeże kawy w ziarnach mają intensywny i wyrazisty aromat. Poszczególne ziarna nie są pokruszone i mają podobną wielkość. Co ważne, im wyższy stopień palenia kawy ziarnistej, tym bardziej lśniące są ziarna;

  • region pochodzenia – kraj, region, a czasami też plantacja powinny być wskazane na opakowaniu kawy ziarnistej 1kg. Jest to istotny aspekt, ponieważ miejsce, w którym dojrzewają owoce kawowca, ma duży wpływ na ich walory smakowe;

  • data palenia – im krótszy czas, który upłynął od palenia ziaren, tym większa pewność, że kawa ziarnista jest lepsza. Najlepsza kawa świeżo palona to ta do kilku tygodni po paleniu;

  • wentyl – w opakowaniu dobrej jakości kawy w ziarnach powinien być umieszczony wentyl, który odprowadza nadmiar powietrza.

Kawy w ziarnach a nuty smakowe

 

Zastanawiając się nad tym, jaka jest najlepsza kawa ziarnista na świecie, nie sposób nie wspomnieć o profilu smakowym kawy. Okazuje się, że w składzie jednego opakowania kawy ziarnistej 1kg możemy znaleźć nawet 1 000 różnych związków chemicznych. To one decydują o specyficznym smaku i aromacie kawy. Warto jednak pamiętać, że im dłużej opakowanie z kawą stoi w sklepie, tym większe ryzyko, że intensywność wyczuwalnego aromatu spadnie. To kolejny powód, który przemawia za tym, by wybierać wyłącznie kawę świeżo paloną.

Wśród czynników, które mają wpływ na smak kawy w ziarnach, zalicza się przede wszystkim metodę palenia ziaren. Najbogatszy aromat zapewnia kawa jasna i średnio palona. W przypadku ciemnych ziaren kawy wyczuć można znacznie większą gorycz i intensywny, czekoladowo-dymny aromat. Jak zatem może smakować kawa ziarnista? Zgodnie z popularnym kołem smaków w samym środku rozróżnia się aromaty kwaśne, słodkie, karmelizowane, enzymatyczne, słone, gorzkie oraz suchej destylacji. Kierując się na zewnątrz, znajdziemy kolejne aromaty oferowane przez kawy ziarniste, które wyczuwalne są dzięki zmysłowi węchu.

Kawa ziarnista na prezent prażona metodą Slow Roasted

 

Na jakość kawy ziarnistej duży wpływ ma także proces prażenia ziaren, który odbywa się w specjalnych piecach o zróżnicowanej wydajności. Na tym etapie możemy odnotować największe różnice pomiędzy produktami ze światowych koncernów a świeżo paloną kawą z rzemieślniczej palarni kawy. W fabrykach używa się pieców prażących partie kawy w ciągu zaledwie 90 sekund. W dużych palarniach ten sam proces zajmuje natomiast maksymalnie 7-8 minut.

Małe palarnie, takie jak Coffee Style, stosują tradycyjne piece bębnowe, które potrzebują 12-25 minut na proces prażenia kawy ziarnistej. W procesie tym wykorzystujemy metodę Slow Roasted, która pozwala wydobyć z ziaren kawy wszystko to, co najlepsze. Oferowane przez nas kawy w ziarnach wyróżniają się zatem subtelnymi nutami smakowymi i niezwykłym aromatem. Wszystko to sprawia, że klienci sięgają po nie tylko wtedy, gdy chcą przygotować aromatyczny napój na dobry początek dnia. Ich zdaniem kawa ziarnista na prezent to równie dobry pomysł, który zawsze trafia w sam środek serca miłośników kawowych napojów.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą świeżo palonej kawy ziarnistej Luciano Cafe, która dostępna jest w naszym sklepie internetowym. W przypadku pytań lub trudności z wyborem konkretnego produktu, zachęcamy do kontaktu z naszymi specjalistami.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Zdjęcie
  • SKU
  • Rating
  • Cena
  • Stock
  • Availability
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Weight
  • Dimensions
  • Dodatkowe informacje
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Porównaj