Ekspres automatyczny do kawy
Ekspres automatyczny do kawy☕, dzięki któremu przygotujesz ulubiony napój za naciśnięciem jednego przycisku. Ekspres do kawy z młynkiem, który spełnia najwyższe standardy obsługi, konserwacji i jakości kaw.
Wiemy, że wybór ekspresów jest olbrzymi, dlatego możesz na nas liczyć, aby wybrany u nas ekspres do kawy automatyczny był idealny do Twoich potrzeb👌. Doradzimy odpowiedni ekspres automatyczny, który będzie łatwy w obsłudze i czyszczeniu oraz mało awaryjny 😃.
Automat do kawy
Automatyczny ekspres kawy – sprzęt, bez którego Twoi pracownicy nie wyobrażają sobie długiego dnia spędzonego na żmudnej pracy biurowej. Filiżanka mocnej kawy na miły początek dnia to dla nich gwarancja koncentracji i potężna dawki energii, dzięki czemu mogą pracować jeszcze bardziej efektywnie.
Obecnie na rynku znaleźć można szeroki asortyment automatycznych ekspresów. Ekspresy do kawy do biura z roku na rok oferują nam coraz więcej rozwiązań funkcjonalnych i technologicznych. Zanim jednak podejmiesz decyzję o zakupie wybranego ekspresu automatycznego, warto zastanowić się nad kilkoma aspektami, które mogą mieć zasadniczy wpływ na Twoją decyzję.
Ekspres do kawy automatyczny – potęga innowacji i tradycyjny smak świeżo parzonej kawy
Budzisz się rano i czujesz, że bez filiżanki dobrej kawy nie jesteś w stanie rozpocząć kolejnego dnia? Czas zatem na podjęcie odpowiednich kroków! Jeśli znacznie ważniejszy jest dla Ciebie komfort przyrządzania ulubionej kawy niż cały rytuał związany z profesjonalnym parzeniem espresso, to ekspres do kawy ciśnieniowy z pewnością zaspokoi wszystkie Twoje potrzeby. Jest to urządzenie wysoce zaawansowane technologicznie, którego obsługa jest banalnie prosta, a smak stworzonej w nim kawy w niczym nie odbiega temu, który zyskujesz podczas odwiedzin w ulubionej kawiarni.
Ekspresy do kawy z młynkiem znajdują swoje zastosowanie nie tylko w warunkach domowych, ale także w biurach i korporacjach, gdzie stanowią podstawowe wyposażenie kuchni dla pracowników. Nie od dziś wiadomo bowiem, że kawa wspólnie wypijana podczas przerwy w pracy sprzyja lepszej efektywności pracowników, a także zwiększa ich motywację do pracy. Jak zostało udowodnione podczas badań, regularne spożywanie kawy wpływa korzystnie na podejmowanie decyzji w grupie, a także poprawia pamięć oraz funkcje poznawcze pracowników. To jak, wciąż zastanawiasz się nad zakupem automatu do kawy?
Ekspres do kawy ciśnieniowy – budowa
Obecnie na rynku znajdziemy duży wybór różnego rodzaju ciśnieniowych ekspresów automatycznych, które nieustannie wzbogacane są o coraz nowsze funkcjonalności i rozwiązania, które mają na celu zwiększać komfort parzenia kawy oraz stale poprawiać jej smak. Przed zakupem konkretnego modelu warto jednak zwrócić uwagę na to, jak wygląda mechanizm działania ekspresu do kawy z młynkiem oraz jakie komponenty wchodzą w skład danego urządzenia.
Zasada działania automatycznego ekspresu do kawy jest wyjątkowo prosta i polega na przepuszczaniu gorącej wody pod odpowiednim ciśnieniem przez świeżo zmielone ziarna kawy. Na skutek tego procesu uwalniany jest napój kawowy, który powoli skraplany jest do odpowiedniego pojemnika. Za proces parzenia kawy w ekspresie automatycznym odpowiada przede wszystkim pompa wytwarzająca ciśnienie pomiędzy 6 a 19 barów. Woda, którą umieszczamy w specjalnie wydzielonym zbiorniku ekspresu, jest podgrzewana i po osiągnięciu temperatury na poziomie około 90-95°C, pod wpływem wytworzonego ciśnienia, jest powoli przepuszczana przez drobne sitko, które uprzednio wypełnione było świeżo mieloną kawą. Tak opracowany mechanizm sprawia, że woda w ekspresie ciśnieniowym nie jest wrząca i pozwala uzyskać niezwykle aromatyczną kawę, z charakterystyczną cremą.
Jakie elementy znajdziemy w każdym ekspresie do kawy automatycznym? Są to przede wszystkim:
- zbiorniki i inne elementy – zbiornik na wodę (lub stałe podłączenie do sieci), zbiornik na ziarna, zaparzacz, w którym “prasowana” jest kawa pod ciśnieniem, wylewka. Do wielu modeli dokupujemy także lodówkę na mleko, z którego wytwarzana jest pianka do cappuccino lub latte;
- młynek do kawy, który mieli ziarna kawy przed jej parzeniem. W zależności od rodzaju młynek może zapewniać różne stopnie oraz zróżnicowaną jakość mielenia, co ma duży wpływ na ostateczny smak oraz aromat kawy;
- funkcja gorącej pary – obecnie rzadziej spotykany element systemu spieniania mleka, który przeznaczony jest przede wszystkim dla osób lubiących samodzielnie spieniać mleko do kaw mlecznych;
- systemy odkamieniające i czyszczące – warto, by były umieszczone w ekspresie jak najbardziej zautomatyzowane, tak, by ich obsługa była łatwa i nie dopuścić do osadzania się kamienia na grzałkach, systemów mlecznych i innych części;
panel LCD – nowoczesne ekspresy automatyczne umożliwiają sterowanie elektroniczne, a także programowanie czasu pracy ekspresu.
Ekspres do kawy z młynkiem i spieniaczem – idealny sprzęt dla miłośników kremowego cappuccino
Każdy, kto uwielbia rozkoszować się aksamitną delikatnością białych kaw, ten z pewnością wie, że system spieniający mleko w ekspresie automatycznym to podstawa. Warto zatem wiedzieć, jakie systemy mleczne spotkamy w różnych ekspresach i który z nich sprawdza się najlepiej. Oto kilka rozwiązań, z jakimi spotykamy się najczęściej:
- automat do kawy z dyszą parową, pod którą podstawia się metalowy dzbanuszek z mlekiem. Należy jednak pamiętać, że system ten wymaga częstego czyszczenia i dodatkowych umiejętności domowego baristy;
- ekspres do kawy z rurką do mleka – ekspres za pomocą długiej rurki automatyczne pobiera mleko z kartonika lub lodówki, następnie je spienia i podgrzewa. Tak przygotowane mleko wlewa do filiżanki z kawą. Jest to zdecydowanie najlepszy i najpraktyczniejszy system spieniania mleka.
ekspres automatyczny z pojemnikiem na mleko – to urządzenie spotykane głównie w domowych ekspresach.
Automatyczny ekspres do kawy – na co zwrócić uwagę podczas zakupu?
To, jakie funkcjonalności oferuje automatyczny ekspres do kawy, ma duży wpływ na podjęcie decyzji o jego zakupie. By mieć pewność, że dany model sprosta naszym oczekiwaniom, warto zwrócić uwagę na kilka czynników, których nie sposób pominąć podczas wyboru ekspresu ciśnieniowego:
- młynek do kawy – można wybierać pomiędzy młynkami ceramicznymi i stalowymi. Ceramiczne są cichsze i nie nagrzewają się. Stalowe bardziej wytrzymałe w stosunku do modeli ceramicznych. Nie da się jednoznacznie określić, które są lepsze. Dobrze też, by młynek miał przynajmniej kilkustopniową regulację (im drobniej zmielona kawa, tym intensywniejszy będzie jej smak);
- wydajność – to, jaki model wybierzemy, powinno być zależne od tego, jakie będzie zastosowanie ekspresu. Jeśli potrzebujemy prostego ekspresu automatycznego do kawy do użytku domowego, to wystarczy nam taki, który przygotuje do 20 filiżanek kawy dziennie. Duże firmy powinny skorzystać z profesjonalnych automatycznych ekspresów do kawy z dużym zbiornikiem na wodę lub stałym podłączeniem do wody;
- moc – im wyższa moc ekspresu ciśnieniowego, tym szybciej będzie on w stanie nagrzać wodę i przygotować dla nas kawę.
design – istotny parametr głównie dla osób, które stawiają na estetyczny wygląd przestrzeni biznesowej. Dzięki atrakcyjnemu urządzeniu jesteśmy w stanie przyciągać do siebie coraz większe grono klientów i zachwycać ich doskonałą estetyką w naszym biurze.
Ekspres ciśnieniowy w Coffee Style – tu liczy się smak i wyjątkowy komfort obsługi
Decyzja o zakupie automatycznego ekspresu do kawy podjęta? To doskonale! Czas dobrać do niego jeszcze wyśmienitą kawę ziarnistą, która zapewni doskonały smak Twojego ulubionego napoju kawowego, przygotowanego w ciągu zaledwie kilku sekund. W Coffee Style od wielu lat zajmujemy się produkcją wysokiej jakości kawy ziarnistej Luciano Cafe, która rozbudza wszystkie kubki smakowe. Nasza kawa zachwyca niezwykłym smakiem i aromatem, a także sprawia, że klienci z przyjemnością wracają po nią ponownie. Jeżeli nie wiesz, która z dostępnych mieszanek sprawdzi się najlepiej na dobry początek, skontaktuj się z nami. Chętnie pomożemy Ci dobrać taki smak, który wyróżni Cię spośród konkurencji i sprawi, że Twoi pracownicy, klienci i kontrahenci będą mogli napawać się prawdziwą poezją aromatów.