Według Charles’a Maurice de Talleyrand-Perigorda kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł i słodka jak miłość. My do tych słów dodalibyśmy jeszcze to, że powinna być kusząca i intrygująca już od pierwszej kropli. Taki efekt zapewniają przyprawy, które po dodaniu do kawy sprawiają, że z pozoru zwykły napój smakuje zupełnie inaczej niż zwykle. Jakie przyprawy warto dodać do kawy? Najlepiej te, które nie tylko dobrze smakują, ale mają też cenne właściwości prozdrowotne. I to o nich opowiemy Ci dziś nieco więcej!
Czy kawa wymaga stosowania przypraw?
Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, ponieważ tylu, ilu jest miłośników kawy, tyle jest opinii. Dla jednego kawa powinna składać się wyłącznie z wody (oczywiście tej o odpowiedniej zawartości minerałów) i precyzyjnie zmielonych, dobrej jakości ziaren. Inni natomiast z przyjemnością sprawdzają różne połączenia smakowe w swoim cappuccino lub latte. Jak zatem znaleźć złoty środek?
Naszym zdaniem przyprawy można śmiało dodawać do kaw na bazie ziaren z segmentu premium – ich niezwykły aromat z pewnością nie wpłynie niekorzystnie na smak uzyskanego napoju. Nieco inaczej wygląda to w przypadku kaw specialty, w których smak ziaren to efekt wielu czynników. Duże znaczenie ma tu m.in. uprawa, zbiory, metoda obróbki oraz praca roastera, który dąży do wydobycia z ziaren ich naturalnego smaku. Takiej kawy nie powinniśmy zatem wzbogacać o dodatkowe przyprawy, tak, by nie zaburzyć jej oryginalnych walorów smakowych.
Najlepsze przyprawy do kawy – co wybrać?
I tu również musimy odpowiedzieć – to zależy. Nie sposób jest wybrać jedną idealną przyprawę, która każdemu przypadnie do gustu. Warto w tej kwestii eksperymentować z przyprawami, które mamy już w kuchni, jak również z tymi zupełnie nietypowymi. Zacznijmy jednak od naszych faworytów, idealnych na początek przygody z przyprawianiem kawy. Mamy tu na myśli takie przyprawy jak:
- cynamon – zdecydowanie jedna z najlepszych przypraw do kawy, która nadaje każdemu specjałowi charakterystyczny, korzenny zapach. Wystarczy wsypać szczyptę mielonego cynamonu do kawy białej lub czarnej, by zyskać napój o niezwykłych walorach smakowych i… dobroczynnym działaniu na nasz organizm. Cynamon sprzyja utracie nadprogramowych kilogramów i wspomaga procesy trawienne, a przy tym działa antyseptyczne, bakteriobójczo i grzybobójczo;
- imbir – dodając sproszkowany imbir do cappuccino, możemy zyskać napój, który smakiem i aromatem przeniesie nas w typowo świąteczny klimat. Co ważne, imbir jest naturalnym antybiotykiem, który łagodzi bóle głowy, ułatwia koncentrację i zmniejsza problemy trawienne. Dodatkowo imbir jest uznawany za naturalny spalacz tłuszczu;
- goździki – kolejna przyprawa, która kojarzy się ze Świętami. Ze względu na intensywny smak i aromat goździki są polecane głównie do kaw o mocnym, wyrazistym smaku. Ważnym składnikiem goździków są garbniki, które wykazują działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, w związku z czym przyprawa ta łagodzi bóle głowy i zębów, a także obniża poziom „złego” cholesterolu;
- kardamon – kolejna ciekawa przyprawa, która doda wyjątkowych walorów smakowych do każdego specjału kawowego. Co ciekawe, jest ona również nieoceniona podczas leczenia dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zatruć oraz przeziębień;
- gałka muszkatołowa – idealna przyprawa do jesiennej lub zimowej kawy, która dopełni smak zarówno czarnej, jak i białej kawy. Warto również pamiętać, że gałka muszkatołowa działa antydepresyjnie i antyoksydacyjnie, a przy tym jest skutecznym afrodyzjakiem;
- lawenda – niecodzienny dodatek do kawy, który dodaje jej przyjemny aromat, a także działa rozluźniająco na mięśnie, dzięki czemu świetnie sprawdza się np. u kobiet zmagających się z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS);
- chili – kawa z chili to propozycja dla odważnych, którzy nie boją się tak ostrego, pobudzającego, a zarazem mocno rozgrzewającego napoju, idealnego na długie, zimowe wieczory. Co ciekawe, chili nie tylko urozmaica smak kawy, ale także nadaje jej właściwości prozdrowotne – wzmacnia odporność, wspiera walkę z nadprogramowymi kilogramami, rozgrzewa ciało i pobudza przemianę materii.
Jak przygotować aromatyczną kawę z przyprawami?
Skoro wiemy już, po jakie przyprawy warto sięgnąć podczas przyrządzania kawy, czas przejść do konkretów. Na początek zachęcamy Cię do stworzenia własnej mieszanki przypraw do kawy, która jest doskonałą alternatywą dla gotowych produktów dostępnych w sklepie. Dzięki temu możesz samodzielnie wybrać te przyprawy, które smakują Ci najbardziej i będziesz mieć pewność, że są to produkty najwyższej jakości. Nasza propozycja to połączenie takich przypraw jak np. cynamon, goździki, kardamon i imbir – wprost idealny zestaw na aromatyczną kawę zimową.
A jak zaparzyć kawę z przyprawami? Możesz przygotować ją w taki sposób jak zawsze, czyli np. w ekspresie automatycznym lub zaparzyć ją w sposób tradycyjny, czyli:
- zagotować wodę w garnuszku;
- do gotującej się wody wrzucić zmieloną kawę i własną mieszankę przypraw;
- gotować całość przez kilka minut;
- przelać napój do filiżanki i odcedzić kawę oraz przyprawy.
Mamy nadzieję, że spodobały Ci się nasze eksperymenty z przyprawianiem kawy. Jeżeli chcesz wypróbować tak ciekawe połączenia smakowe, koniecznie zadbaj o to, by zaopatrzyć się w dobrej jakości ziarna. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że Twój napój będzie i pyszny, i zdrowy.
Serdecznie zapraszamy Cię do naszego sklepu internetowego, gdzie na klientów czekają mieszanki kawowe Luciano Cafe na bazie świeżo palonych ziaren z całego świata. Jeśli nie wiesz, którą z naszych propozycji wybrać, skontaktuj się z nami telefonicznie: +48 58 380 11 55 lub mailowo: biuro@coffee-style.pl. Chętnie pomożemy Ci w podjęciu najlepszej decyzji.