W branży kawowej wyróżnia się ponad 50 rodzajów napojów kawowych, które zachwycają zróżnicowanym smakiem i wyglądem. Każdy z nich kryje w sobie coś wyjątkowego – począwszy od porannego zastrzyku energii, aż po przyjemną słodycz, która pobudza kubki smakowe. Dziś przygotowaliśmy dla Was zestawienie 7 rodzajów kaw, które podawane są najczęściej w kawiarniach. Sprawdź, w jaki sposób są one przyrządzane i dowiedz się, jak przygotować je samodzielnie, korzystając z naszych mieszanek kaw ziarnistych Luciano Cafe!
Najpopularniejsze rodzaje napojów kawowych
Kawa – aromatyczny napój, bez którego wydawać by się mogło, że można żyć. Statystyki wskazują jednak nieco inaczej. Ponad 80% ludzi na całym świecie nie wyobraża sobie poranka czy też popołudniowej przerwy w pracy bez kawy. Jak widać na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat, rytuał picia kawy w Polsce również ewoluuje. Dziś świadomość na temat tego, co wpływa na smak kawy i czym różnią się poszczególne napoje kawowe, jest coraz większa.
Mimo tak dużych zmian na rynku kawowym wiele osób wciąż ma problem z wymówieniem nazw niektórych specjałów kawowych. Często mylimy różne rodzaje kaw, a ich duży wybór w menu kawiarnianym niejednokrotnie przyprawa nas o ból głowy. By nieco ułatwić wybieranie rodzaju kawy w kawiarni, a także ich samodzielne przygotowywanie w domu, stworzyliśmy dla Was krótki przewodnik. Chociaż nie uda nam się omówić wszystkich specjałów możliwych do przyrządzenia, to skupimy się na tych najważniejszych, które zamawiacie najczęściej!
1. Espresso
Espresso to zdecydowanie najpopularniejszy napój kawowy, a zarazem baza do przygotowania wielu innych specjałów. Jest on znany z doskonałego smaku i koncentracji, dzięki czemu wykazuje niezwykłe działanie pobudzające. Bariści zgodnie twierdzą, że przyrządzenie idealnego espresso to prawdziwa sztuka, która wymaga skrupulatnego przeprowadzenia kilku kluczowych czynności. Co ważne, espresso powinno być podawane z wodą, która pozwoli przepłukać kubki smakowe przed degustacją napoju.
Przepis na prawdziwe włoskie espresso opracowany został przez World Coffee Events, która odpowiada m.in. za organizację Mistrzostw Świata Baristów. Espresso powstaje z 7-10 g świeżo zmielonej kawy, przez którą przepuszcza się 25-30 ml wody w temperaturze 88-92°C. Ekstrakcja naparu powinna wynosić 25 s (± 5 s). Dzięki wysokiemu ciśnieniu panującemu w ekspresie ciśnieniowym na kawie wytwarza się charakterystyczna crema, która jest wyznacznikiem jakości ekspresu do kawy.
Jaka kawę ziarnistą Luciano Cafe wybrać do przyrządzenia espresso?
Do aromatycznego espresso polecamy kawę Verona Style, która zawiera 100% ziaren Arabiki, bogatych w nuty czerwonego jabłka, cytrusów, migdałów, jagody, limonki, jaśminu i cukru trzcinowego. Jest to mieszanka o niskiej zawartości kofeiny, średnim stopniu palenia i bardzo wysokiej intensywności.
2. Cappuccino
Cappuccino to drugi pod względem popularności napój kawowy, który przyrządzany jest na bazie espresso. Jego nazwa ma związek z brązowym habitem kapucynów (cappuccini), których uważa się za autorów receptury tej delikatnej kawy ze spienionym mlekiem. We Włoszech cappuccino spożywane jest zazwyczaj podczas śniadania, w połączeniu ze słodkim rogalikiem lub kruchymi ciasteczkami. Duża zawartość mleka sprawia, że kawa cappuccino nie powinna być serwowana do obiadu lub po obiedzie.
Kawę cappuccino przyrządza się z dwóch składników:
25 ml espresso;
125 ml spienionego mleka – 100 ml zimnego mleka (najlepiej o zawartości 3,2-3,5%) poddaje się gorącej parze i ubija na gęstą piankę.
Jaka kawę ziarnistą Luciano Cafe wybrać do przyrządzenia cappuccino?
Nasza propozycja do domowego cappuccino to wyjątkowa kawa ziarnista Sanremo Style, która zawiera 80% ziaren Arabiki i 20% Robusty. Jest to mieszanka o niskiej zawartości kofeiny i wysokim stopniu kwasowości, w której wyczuć można m.in. aromaty cytrusów, ciemnej czekolady, śliwki, jagód i cukru trzcinowego.
3. Latte
Caffe latte to kolejny kawowy klasyk, który znajdziemy w każdej szanującej się kawiarni. Ta wyjątkowo łagodna, mleczna kawa serwowana jest w wysokich szklankach lub dużych filiżankach. Do jej przygotowania potrzebne jest podwójne espresso, mleko oraz odrobina mlecznej pianki. Proporcje mleka w stosunku do espresso wynoszą od 3:1 do 5:1. Latte na pierwszy rzut oka przypomina kawę cappuccino, jednak w przypadku latte mleko nie jest tak mocno spienione. Pianka pełni tu raczej funkcję dekoracyjną.
Jaka kawę ziarnistą Luciano Cafe wybrać do przyrządzenia latte?
Kawa ziarnista Milano Style, która równoważy słodycz ziaren Arabiki (70%) i Robusty (30%) pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej, to doskonały wybór do kremowego latte. Kawa o niskiej kwasowości i średniej zawartości kofeiny wyróżnia się takimi nutami smakowymi jak ciemna czekolada, migdały, wiśnie, jagody oraz mandarynka.
5. Latte macchiato
Jest to kawa trzywarstwowa, którą podaje się najczęściej w wysokiej, przezroczystej szklance na nóżce. W prawdziwym latte macchiato widać trzy oddzielone od siebie warstwy: mleko, kawa zmieszana z mlekiem i biała pianka. Proporcje tego napoju to około ¾ mleka oraz ¼ espresso, które umieszcza się na samym dnie. Mleko wlewane jest stopniowo np. po łyżeczce, a na koniec cały napój zdobiony jest spienioną mleczną pianką. Latte macchiato często określane jest jako deser, ponieważ można podawać je z różnymi smakowymi dodatkami, np. syropem karmelowym lub czekoladowym.
Jaka kawę ziarnistą Luciano Cafe wybrać do przyrządzenia latte macchiato?
Twoje Latte macchiato będzie smakować naprawdę wyśmienicie, jeżeli do jego przygotowania wybierzesz kawę ziarnistą Livorno Style. Ta niezwykle aromatyczna mieszanka ziaren Arabiki (60%) i Robusty (40%) wyróżnia się średnim stopniem palenia, niewielką kwasowością i gęstą, aksamitną cremą. Wyczuć w niej można nuty czekolady orzechowej, cytrusów i czerwonych jabłek.
5. Flat white
Flat white to jedna z nowości kawiarnianych, która swoje korzenie ma w Australii. Wyglądem przypomina klasyczne latte lub francuskie cafe au lait, jednak kluczową różnicą są tu proporcje kawy i mleka. Flat white przyrządza się na bazie podwójnego espresso (60 ml) oraz 120 ml pełnotłustego, lekko spienionego mleka. Na powierzchni kawy tworzy się cienka warstwa pianki, dzięki czemu cały napój jest kremowy i delikatny. Taka kawa jest idealnym wyborem dla osób, które uwielbiają delikatny smak kaw mlecznych, jednak zależy im na solidnym pobudzeniu.
Jaka kawę ziarnistą Luciano Cafe wybrać do przyrządzenia flat white?
Miłośnikom modnego flat white polecamy zakup kawy ziarnistej Torino Style, która zawiera 100% najwyższej jakości ziaren Arabiki. Napój przyrządzony na bazie tych ziaren wyróżnia się wysokim stopniem kwasowości i intensywności, a także niską zawartością kofeiny. Główne nuty smakowe kawy Torino Style to: pomarańcze, orzech laskowy, wiśnia, czekolada mleczna i migdały.
6. Mocha (Mokka)
Mokka to strzał w dziesiątkę dla każdego miłośnika czekolady. Aromatyczne espresso wspaniale łączy się tu ze słodkim smakiem gęstej czekolady – mlecznej, gorzkiej lub syropu czekoladowego. Kawę mocha serwuje się w szklankach takich jak do latte macchiato – wysokich i z grubymi ściankami. Do przygotowania takiego specjału potrzebujemy 60 ml espresso, 150 ml mleka oraz wybrane dodatki – czekoladę, syrop czekoladowy, bitą śmietanę oraz kakao do posypania całości. Ze względu na wysoką kaloryczność takiego napoju nie jest on polecany osobom odchudzającym się.
Jaka kawę ziarnistą Luciano Cafe wybrać do przyrządzenia mokki?
Delikatność ziaren Arabiki (80%) i Robusty (20%) kawy ziarnistej Roma Style świetnie sprawdzi się podczas przyrządzania rozkosznej kawy mocha. Niska zawartość kofeiny, średni stopień palenia oraz niska kwasowość zestawione zostały tu z nutami słodkich owoców i delikatnych zbóż.
7. Ice latte
Na koniec naszego zestawienia prezentujemy coś specjalnego na zbliżający się sezon wakacyjny – kawę mrożoną. Jest ona równie popularna co modna w ostatnich latach kawa cold brew. Co ciekawe, przepisów na orzeźwiającą ice coffee jest mnóstwo, w zależności od proporcji kawy i mleka, a także wybranych dodatków. My lubimy kawę Ice Latte przyrządzoną z 30 ml espresso i 130 ml mleka, a do tego dodajemy kilka kostek lodu. Jej smak można wzbogacić poprzez dobór syropów smakowych, czekolady oraz bitej śmietany.
Jaka kawę ziarnistą Luciano Cafe wybrać do przyrządzenia Ice latte?
Do napojów na zimno polecamy kawę ziarnistą Cremona Style o niskiej kwasowości oraz średnim stopniu intensywności. Kawa pełna ziaren Arabiki (70%) i Robusty (30%) zachwyca łagodnymi nutami cukru trzcinowego, wiśni, orzecha laskowego i mlecznej czekolady.