Czy słyszałeś o tym, że na świecie istnieje ponad 100 gatunków kawy? Jeśli jednak głębiej się nad tym zastanowić, okazuje się, że większość z nas zna tak naprawdę jedynie dwie odmiany – Arabikę (Coffea Arabica) oraz Robustę (Coffea Canephora). Te dwie odmiany kawy zyskały największe uznanie wśród miłośników kawy, stając się ich nieodłącznym elementem życia codziennego. Czym różnią się od siebie Arabica i Robusta? Jaka kawa ziarnista jest najlepsza i komu polecamy poszczególne mieszanki kawowe? O tym wszystkim dowiecie się już dziś na naszym blogu.
Kawa Arabica – szlachetny smak, bogaty aromat
Arabica to zdecydowanie najczęściej wybierany gatunek kawy na świecie. Uważa się, że jej uprawy stanowią około 70-80% całego rynku kawowego. Dlaczego tak się dzieje? Otóż główną rolę odgrywa tu niezwykły smak i aromat ziaren Arabiki, które są podstawą do przygotowania naprawdę głębokiego napoju kawowego, szczególnie jeśli chodzi o kawy specialty.
Kawa Arabica: uprawa ziaren
Kawa ziarnista Arabica uprawiana jest na terenach górzystych, przede wszystkim w krajach Ameryki Środkowej i Południowej, w Afryce oraz Azji. Plantacje ziaren Arabiki położone są na wysokości od około 800 do 2200 m n.p.m., na terenach o specyficznym klimacie. Szczególne znaczenie mają tu częste opady deszczu, spore nasłonecznienie oraz żyzna, wulkaniczna gleba o niskim pH. Im lepszy mikroklimat panuje na plantacji, tym lepszy smak ziaren otrzymujemy. To właśnie te uwarunkowania decydują o lekko cytrusowym posmaku Arabiki etiopskiej, orzechowo-czekoladowych ziarnach południowoamerykańskich oraz ziemistych Arabikach azjatyckich.
Kawa Arabica: wygląd ziaren
Nawet jeśli nie jesteś wprawnym baristą i pasjonatem kawy, bez problemu rozróżnisz ziarna kawy Arabiki. W jaki sposób? Spójrz na poniższe zdjęcie. Ziarna Arabiki charakteryzuje płaski, nieco podłużny kształt, a w ich środku znajdziesz małe „pęknięcie” w kształcie litery S. Ziarna przybierają brązowo-zielonkawy kolor.
Kawa Arabica: smak
Arabika od lat uważana jest za tę szlachetniejszą odmianę kawy w porównaniu do Robusty. Wyróżnia ją łagodny, mniej goryczkowy posmak, w którym często wyczuć można nutkę słodyczy. Warto zwrócić również na skład ziaren Arabiki, w których znajdziemy około 6-9% tłuszczu i 15-17% cukru.
Kawa Arabica: zawartość kofeiny
Ważnym czynnikiem różnicującym Arabikę i Robustę jest zawartość kofeiny. W ziarnach Arabiki znajdziemy około 0,9-1,5% kofeiny, czyli zdecydowanie mniej niż w przypadku Robusty.
Kawa Arabica: komu polecamy?
Arabica to prawdziwa eksplozja delikatności i łagodności smaków. Jeśli zatem pragniesz się zrelaksować i poczytać ulubioną książkę przy filiżance kawy, to napój na bazie ziaren Arabiki jest doskonałą propozycją dla Ciebie. Nie otrzymasz tu zbyt dużej dawki kofeiny, jednak możesz mieć pewność, że nabierzesz dzięki niej nowych sił.
Kawa Robusta – mocny zastrzyk kofeiny
Robusta, czyli kawa kongijska, wywodzi się z Afryki, jednak obecnie uprawiana jest także w innych rejonach świata, przede wszystkim w strefie międzyzwrotnikowej. Jej udział w rynku kawowym wynosi około 20-29%. Przyjęło się uważać, że jest to kawa gorszej jakości i mniej szlachetna. Czy faktycznie tak jest?
Kawa Robusta: uprawa ziaren
Ziarna Robusty uprawiane są na niższych wysokościach niż Arabika, już od 200 m n.p.m. Temperatura panująca na plantach jest wyższa niż w przypadku plantacji Arabiki i wynosi 25-35 °C. Co ciekawe, drzewka robusty są wyższe (mogą osiągać wysokość nawet 10 metrów) i bardziej odporne na choroby i działanie szkodników.
Kawa Robusta: wygląd ziaren
Podobnie jak w przypadku Arabiki, ziarna Robusty przybierają charakterystyczny wygląd. Są niewielkie, okrągłe i posiadają proste rowki w środkowej części. Ziarna Robusty przyjmują specyficzne odcień: brązowo-zielonkawo-szary.
Kawa Robusta: smak
Robusta uważana jest za kawę gorzką, a wręcz nawet ziemistą, o prostym bukiecie aromatyczno-smakowym. Napój przyrządzony na bazie ziaren Robusty wyróżnia mniej intensywny aromat, a zarazem mocny, cierpki posmak. Taka mieszanka zapewnia jednak gęstszą cremę, dzięki czemu świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania klasycznego espresso.
Kawa Robusta: zawartość kofeiny
Za mocne pobudzenie kawy na bazie Robusty odpowiada wysoka zawartość kofeiny, na poziomie około 2-2,5% w ziarnie. W związku z tym ziarna Robusty często dodawane są do mieszanek kawowych, by zwiększyć ich moc.
Kawa Robusta: komu polecamy?
Robusta to idealna propozycja dla tych kawoszy, którzy potrzebują mocnego pobudzenia o poranku. Świetnie sprawdzi się podczas przyrządzania espresso o wyraźnym smaku i subtelnej nutce goryczy.
Arabika czy Robusta?
Oto jest pytanie! Naszym zdaniem kluczem do rozwikłania tego problemu jest odpowiedni balans i wyważenie składników. Owszem, na rynku znajdziemy bogatą ofertę stuprocentowych Arabik, jednak godnymi uwagi są również kawowe blendy, czyli mieszanki ziaren Arabiki i Robusty. Zawarte w nich ziarna Robusty dodają kawie charakteru i pozwalają na rozkoszowanie się idealnym body, obfitą cremą i mocniejszą dawką kofeiny. Jeśli pijesz kawę z dużą ilością mleka, to obecność Robusty w mieszance może okazać się niezbędna, aby kawa przebiła się przez mleko.
Nie udało Ci się jeszcze wybrać najlepszej mieszanki kawowej? Koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą: https://coffee-style.pl/kategoria/kawy-ziarniste/ i skontaktuj się z nami: biuro@coffee-style.pl, a z przyjemnością pomożemy Ci w podjęciu najlepszej decyzji.