Czy zastanawiałeś się co to znaczy świeżo palona kawa ziarnista?
Wiele osób uważa, że świeżo palona kawa ziarnista to ta, która została świeżo zaparzona. Oczywiście taka kawa jest lepsza od tej, która została zaparzona już np. godzinę wcześniej:), jednak naturalnie to nie jest świeżo palona kawa. Swoją drogą tak naprawdę zamiast świeżo palona kawa powinno się mówić świeżo prażona kawa. Bo tak naprawdę kawę się praży a nie pali. Natomiast hasło świeżo palona kawa już tak się utarło, że nie będziemy z tym walczyć.
Część osób uważa, że kwestia świeżości kawy polega na zmieleniu kawy ziarnistej na chwilę przed jej zaparzeniem. W tym przypadku również należy przyznać rację, że taka kawa jest znacznie lepsza niż ta, która została zmielona na długo przed jej zaparzeniem. Jednak to nadal nie świadczy, że to świeżo palona kawa.
To właśnie jest świeżo palona kawa
Pewnie większość osób to zdziwi lecz świeżo palona kawa to ta, której ziarna zawierają sporo dwutlenku węgla. Kawa zaraz po zakończeniu prażenia w piecu do kawy zawiera w sobie największą ilość dwutlenku węgla, który stopniowo jest uwalniany. Większość CO2 kawa palona traci w ciągu 2-4 tygodni po prażeniu. Po tym czasie już przestaje być świeżo paloną kawą. Po uwolnieniu się dwutlenku węgla kawa ziarnista zaczyna tracić swoją głębię, smak i aromat.
Tylko świeżo palona kawa pozwala wyczuć pełnię nut smakowych np. orzecha, czekolady, kwiatów, wiśni czy cytrusów. Wówczas wyczuwalny jest smak słodki i „żywy”.
Bardzo ważny w kawie jest również aromat kawy. Tylko naturalna, świeżo palona kawa ziarnista daje przyjemny aromat, pobudzający zmysły i wyzwalający w naszych organizmach endorfiny. Takich doznań nie może dać kawa produkowana w koncernach, więc jest ona niestety często sztucznie aromatyzowana.
Świeżo palona kawa zawiera substancje odżywcze i przeciwutleniacze, które dają korzyści dla naszego ogólnego stanu zdrowia i pobudzają nasz organizm.
Jedyny sposób, aby zaopatrzyć się w naturalną, świeżo paloną kawę jest zamawianie jej bezpośrednio w małych lokalnych palarniach kawy.