Można się zastanawiać czy ważniejsza jest kawa do ekspresu, a dokładniej wysoka jakość kawy ziarnistej, czy może wystarczy dobry ciśnieniowy ekspres do kawy?
Generalnie do zaparzenia kawy nie jest potrzebny ekspres ciśnieniowy. Kawę można zaparzyć na różne sposoby. Można wykorzystać ekspres przelewowy, można również użyć zaparzacza, kafetierkę, chemex, areopres, dripper lub np. tygielek do przyrządzania kawy po turecku (tej prawdziwej, a nie „plujki”). Sposobów na alternatywne przenie kawy jest naprawdę sporo. Tak więc można postawić tezę, że ważniejsza od ekspresu do kawy jest bardzo dobra kawa ziarnista.
Kawa w biurze i kawiarni
Inna kwestia dotyczy kawy do biura lub kawy do kawiarni. W biurze nie ma czasu na alternatywne parzenie kawy. Ma być szybko, łatwo i przyjemnie. Kawa ma smakować, a jej zaparzanie ma być bezproblemowe. W takim przypadku zdecydowanie warto postawić na profesjonalny ekspres do kawy. Można również kupić ekspres ciśnieniowy w jednym z elektro marketów, jednak należy pamiętać, że tam są dostępne ekspresy domowe. Takie rozwiązanie sprawdza się jedynie w bardzo małych biurach, gdzie dostęp do ekspresu do kawy mają maksymalnie 3-4 osoby.
Dla większości biur lepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie w wydajniejszy ekspres do kawy. Ważne jest również, aby ekspres do biura był łatwy w obsłudze i jak najmniej awaryjny. Można wybierać wśród ekspresów automatycznych do kawy o różnej wydajności. Najmniejsze profesjonalne ekspresy do kawy mają zalecaną wydajność od 30 filiżanek dziennie. Największe ekspresy do kawy potrafią zaparzyć nawet kilkaset kaw dziennie.
W przypadku kawiarni nie ma miejsca na kompromisy. Aby się utrzymać na tak konkurencyjnym rynku, należy posiadać zarówno wyjątkową mieszankę świeżo palonej kawy jaki i niezawodny profesjonalny ekspres do kawy. Tu również należy dostosować ekspres optymalnie do potrzeb. Istnieją ekspresy kompaktowe posiadające jedną grupę, które najlepiej sprawdzą się np. w małym bistro, w którym kawa to tylko dodatek. Większe dwu-grupowe ekspresy ciśnieniowe sprawdzają się w większości małych i średnich kawiarni. Natomiast w dużych i bardzo dużych kawiarniach może okazać się niezbędny ekspres 3 lub nawet 4 grupowy.