Ekspres automatyczny czy kolbowy – dylemat, który postaramy się pomóc rozwiązać.
Wielu pracowników rozpoczyna swój dzień w pracy od filiżanki mocnego espresso. O korzyściach tego aromatycznego energetyka nie trzeba zbyt wiele opowiadać. Każdy z nas doskonale wie, jak dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie ma kawa. Pozostaje zatem zadać sobie pytanie – jaki ekspres do kawy sprawdzi się w biurze, a jaki w kawiarni lub hotelu? Jakie kryteria powinny spełniać te urządzenia?
Od czego zacząć poszukiwania ekspresu do biura lub gastronomii?
Pierwsze, co należy zrobić przed podjęciem decyzji o zakupie ekspresu, jest sprawdzenie dziennego zapotrzebowania na kawę w biurze lub średniej liczby obsługiwanych klientów w gastronomii. Musimy pamiętać o tym, że jeśli źle ocenimy wydajność urządzenia, to szanse na jego awarię i konieczność wymiany na nowy znacznie rosną.
W celu oceny wydajności ekspresu oraz zapotrzebowania na kawę ziarnistą w biurze pomocny będzie nasz kalkulator: https://coffee-style.pl/kalkulator-kawy/.
Sposób obsługi ekspresu do kawy
Kolejnym aspektem, który koniecznie musimy wziąć pod uwagę, jest wybór sposobu obsługi ekspresu do kawy. Zasada jest prosta – ekspresy automatyczne, które są intuicyjne w obsłudze i przyrządzają kawę w ciągu zaledwie kilku sekund, doskonale sprawdzają się w przestrzeniach biurowych, hotelach i na stacjach benzynowych. Ekspresy kolbowe to natomiast rozwiązanie idealne do gastronomii (m.in. kawiarni, restauracji, bistro), gdzie liczy się przede wszystkim wyjątkowy smak i niezwykła precyzja w przyrządzaniu perfekcyjnej kawy.
Ekspresy automatyczne – siła funkcjonalności
Nowoczesne automaty to sprzęt idealny do każdego biura lub hotelu, gdzie ceni się doskonałą jakość kawy połączoną z niezwykłą funkcjonalnością i szybkością jej przyrządzania. Wybierając ten typ ekspresu, wystarczy, że naciśniemy jeden przycisk, a wybrany napój zostanie w prosty sposób przygotowany. Zaawansowana technologicznie konstrukcja ekspresu automatycznego gwarantuje odpowiednie mielenie ziaren, filtrację i spienianie mleka. To zdecydowanie najlepsza opcja dla tych, którzy stawiają na praktyczne rozwiązania zapewniające powtarzalność smaku przy zachowaniu najwyższej jakości aromatu kawy.
Ekspresy kolbowe – zaufaj rytuałom
Ten rodzaj ekspresów stworzony został z myślą o przestrzeniach gastronomicznych i profesjonalnych baristach. Tutaj proces parzenia kawy jest prawdziwym rytuałem, któremu należy przeznaczyć czas, uwagę, a nawet i serce. Ekspresy kolbowe pozwalają zachować pełną kontrolę nad ilością kawy, a także nad mocą przygotowywanego napoju.
W przypadku ekspresów gastronomicznych mamy do czynienia z zasadą 4M, w której kluczową rolę odgrywają 4 elementy: ekspres, młynek, mieszanka kawy oraz ręka baristy. Wybierając ten model, warto zatem skupić się także na doborze odpowiedniego młynka do mielenia ziaren kawy.
Proces parzenia kawy w ekspresach ciśnieniowych
Ekspres automatyczny – magia aromatu dzięki zaledwie jednemu przyciskowi
Cały proces parzenia kawy w ekspresie automatycznym odbywa się w jego wnętrzu, przez co nie wymaga od nas ani zbyt dużej uwagi, ani nakładu pracy. Jedyne, co musimy zrobić, to nalać wodę do zbiornika (jeśli ekspres nie ma stałego podłączenia do wody), nasypać ziarna kawy, a cała reszta zrobi się sama.
A jak to wygląda od wewnątrz? W ekspresie automatycznym woda podgrzewana jest do temperatury około 92-96°C, a następnie dozowana jest przez pompę wprost do pojemnika ze świeżo mieloną kawą. Gorąca woda jest przetłaczana pod odpowiednim ciśnieniem (na poziomie 9-15 barów) przez zmielone ziarna, by tym samym stworzyć aromatyczny napar, który wydobędzie się z wylewki.
Ekspres kolbowy – liczy się czas
Ekspresy kolbowe to zdecydowanie bardziej skomplikowane sprzęty (z punktu widzenia osoby go obsługującej), wymagające od użytkownika większej wiedzy i umiejętności. Na początek należy zmielić ziarna w takiej ilości, by wystarczyła na przyrządzenie odpowiedniej ilości kawy. Idealnie zmielone ziarna kawy trafiają do kolby, którą następnie wpinamy do naszego ekspresu i włączamy przycisk. Dalej zostaje już tylko przygotowanie ulubionego napoju przez profesjonalnego baristę, który jest w stanie serwować nawet kilka filiżanek kawy równocześnie.
Obecnie na rynku znajdziemy ekspresy kolbowe jednogrupowe (na jedną kolbę), a także wielogrupowe (dwu-, trzy- lub czterogrupowe), jednak w każdym modelu ogólna zasada działania jest dokładnie ta sama.
Przygotowanie mlecznej pianki
Jesteś miłośnikiem kawy z mleczną pianką? Zobacz, w jaki sposób możesz ją przygotować w różnych rodzajach ekspresów ciśnieniowych.
Ekspresy automatyczne – nowoczesne systemy spieniania mleka
W zależności od marki i modelu, ekspresy automatyczne wyposażone są w różne typy systemów spieniania mleka. Jednym z najpopularniejszych jest system pobierania mleka z kartonu lub lodówki do mleka poprzez cienką rurkę, która następnie umieszczana jest w ekspresie. Rozwiązaniem alternatywnym są urządzenia wyposażone w zintegrowane systemy spieniania mleka – tutaj funkcję spienienia mleka możemy wybierać spośród przycisków dostępnych na panelu naszego ekspresu.
Ekspresy kolbowe – manualne spienianie mleka
Jak już wspomnieliśmy, ekspresy kolbowe to wybór da prawdziwych kawowych profesjonalistów. Dowodem tego jest również proces spieniania mleka, którego tajniki znane są tylko prawdziwym baristom z krwi i kości. W ekspresach kolbowych zamontowane są dysze do ręcznego spieniania mleka wraz z dzbanuszkiem, dzięki któremu możemy kontrolować temperaturę spieniania mleka. Dysza umieszczana jest pod kątem około 1 cm pod powierzchnią dzbanka, a kiedy mleko zacznie się pienić, zanurzamy ją jeszcze głębiej.
W ekspresach kolbowych można spotkać także dysze automatycznie spieniące, a nawet rozwiązania zbliżone do tych stosowanych w ekspresach automatycznych, gdzie poprzez rurkę pobieramy mleko z kartonu lub lodówki. Warto jednak pamiętać, że ostatnie rozwiązanie jest najdroższe i w związku z tym rzadko stosowane.
Na jakie parametry należy zwrócić uwagę podczas wyboru ekspresu ciśnieniowego?
Nie tylko rodzaj prowadzonej działalności ma znaczenie podczas wyboru profesjonalnego ekspresu do kawy. Przed podjęciem decyzji warto sprawdzić kilka istotnych parametrów technicznych, takich jak:
- wydajność ekspresu
- czy ekspres ma pojemnik na wodę, czy jest podłączany na stałe do sieci wodnej
- czy ekspres można podłączyć do odpływu czy ma jedynie tacę ociekową
- moc grzałki do podgrzewania wody
- wielkość bojlera na wodę
- rodzaj pompy
- regulator temperatury
- mechanizm spieniania mleka
- stabilność i niezawodność urządzenia
- opcjonalnie: płyta do podgrzewania filiżanek
Ekspres automatyczny czy kolbowy?
Na koniec krótkie podsumowanie tego, czego możemy spodziewać się, jeżeli zdecydujemy się na wybór ekspresu automatycznego lub ekspresu kolbowego.
Ekspres automatyczny | Ekspres kolbowy |
|
|
Sprawdź naszą ofertę ekspresów do kawy: