Kawy ziarniste Ekspresy do biura Palarnia kawy Kawa do biura

Luciano Cafe - Kawa ziarnista prosto z pieca!

Zadzwoń do nas +48 58 380 11 55

Kawy ziarniste | Kawa ziarnista

Kawy ziarniste

Kawy ziarniste do ekspresu - Luciano Cafe:
 

Kawa do biura

kawa do biura

Kawa do kawiarni

Kawa do kawiarni

 

Kawy ziarniste rosną pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca - praktycznie na całej kuli ziemskiej. Kawa jest drugim po ropie naftowej największym wartościowo towarem w obrocie handlowym. Spośród 25 gatunków kawy ziarnistej, które mają znaczenie gospodarcze tylko cztery gatunki kawy mają znaczenie handlowe. Są to Coffea Arabica i Coffea Cannephora (Robusta), Coffea Liberica i Coffea Excelsa. Dwie pierwsze odpowiadają za około 90% obrotu handlowego kawą.

 

Kwiat kawy ziarnistej

Owoc kawy ziarnistej

Kawa zielona

Kawowiec zaczyna owocować już po 3-4 latach od zasadzenia. Owoce kawy ziarnistej można zbierać dwiema metodami. Są to stripping - metoda mechaniczna (tańsza), polegająca na mechanicznym strząsaniu owoców kawowca (zbiera się zarówno dojrzałem, jak i te jeszcze niedojrzałe owoce) oraz picking - metoda ręczna (droższa), polegająca na kilkukrotnym obchodzeniu plantacji (co 8-10 dni) i ręcznym zbieraniu dojrzałych owoców. Ziarna zbierane pierwszą metodą trafiają głównie do dużych koncernów, dla których najważniejszym czynnikiem jest cena. Małe palarnie kawy takie jak Coffee Style, wybierają ziarna kawy zbierane metodą - picking.

 

Kawy ziarniste - chłodzenie

Espresso

Latte Art

Prażenie kawy (często nazywane paleniem kawy), jest to proces wymagający bardzo dużej wiedzy i doświadczenia. Palenie przeprowadzane jest w specjalnych piecach o różnej wydajności. Na tym etapie zachodzą największe różnice (poza samą jakością kupowanej kawy ziarnistej) pomiędzy koncernami kawowymi, a małymi rzemieślniczymi palarniami. W największych koncernowych palarniach kawy, używa się pieców, które prażą nawet w ciągu 90 sekund daną partię kawy. Duże palarnie kawy używają pieców, które prażą kawę ziarnistą w ciągu 7-8 minut. Natomiast małe i mikropalarnie używają pieców, w których w zależności od stopnia palenia i rodzaju kawy ziarnistej potrzeba od 12 do 25 minut na proces prażenia.

Prażenie kawy metodą Slow Roasted pozwala wydobyć z ziaren kawy to co najlepsze. Kawa zielona zawiera tłuszcze i białka. Gdy dłużej prażymy kawę, to pozwalamy im zmienić się w poezję smaku i aromatu. Dzięki takiemu paleniu możemy poczuć w kawie ziarnistej subtelne nuty smakowe, takie jak: orzechowe, czekoladowe, karmelowe, owocowe, cytrusowe i wiele innych. Oczywiście to, że kawę prażymy dłużej nie oznacza, że będzie ona spalona. Tu chodzi o zachowanie odpowiednich parametrów palenia dostosowanych do każdej kawy osobno, tak aby można było osiągnąć oczekiwany rezultat.

 

Luciano Cafe - Kawa prosto z pieca!

 

Napisz lub zadzwoń, aby otrzymać atrakcyjną ofertę z naszej Palarni kawy, przygotowaną specjalnie dla Twojej firmy lub lokalu gastronomicznego.