Kawy ziarniste Ekspresy do biura Palarnia kawy Kawa do biura

Luciano Cafe - Kawa ziarnista prosto z pieca!

Zadzwoń do nas +48 58 380 11 55

Kawa ziarnista | Kawy ziarniste

 

Kawa ziarnista

 

Kawa ziarnista do ekspresu - Luciano Cafe:
 

Kawa do biura

kawa do biura

Kawa do kawiarni

Kawa do kawiarni

 

Kawa ziarnista rośnie pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca - praktycznie na całej kuli ziemskiej. Kawy ziarniste wraz z kawą mieloną i rozpuszczalną są drugim po ropie naftowej największym wartościowo towarem w obrocie handlowym. Spośród 25 gatunków kaw ziarnistych, które mają znaczenie gospodarcze tylko cztery gatunki kawy mają znaczenie handlowe. Są to Coffea Arabica i Coffea Cannephora (Robusta), Coffea Liberica i Coffea Excelsa. Dwie pierwsze odpowiadają za około 90% obrotu handlowego kawą. Drzewka kawowca żyją 20-30 lat. Kawowiec zaczyna owocować już po 3-4 latach od zasadzenia.  Swoją maksymalną dojrzałość osiągają w wieku około 9 lat. Ziarna kawy, to nasiona znajdujące się w owocu, który w czasie zbiorów może mieć barwę od żółtej poprzez czerwoną, aż po brązową. W każdym owocu znajdują się najczęściej 2 ziarna kawy otoczone dwiema powłokami. Pierwsza z nich to tzw. silverskin a druga to pergaminowa otoczka. W przypadku kaw ziarnistych zwanych Peaberry w owocu znajduje się tylko jedno ziarno.

 

Kwiat kawy ziarnistej

Owoc kawy ziarnistej

Kawa zielona

Owoce kawy ziarnistej można zbierać dwiema metodami. Są to stripping - metoda mechaniczna (tańsza), polegająca na mechanicznym strząsaniu owoców kawowca (zbiera się zarówno dojrzałem, jak i te jeszcze niedojrzałe owoce) oraz picking - metoda ręczna (droższa), polegająca na kilkukrotnym obchodzeniu plantacji (co 8-10 dni) i ręcznym zbieraniu dojrzałych owoców. Ziarna kawy zbierane pierwszą metodą trafiają głównie do dużych koncernów, dla których najważniejszym czynnikiem jest cena. Nasza rzemieślnicza palarnia kawy - Coffee Style, wybiera kawy ziarniste zbierane metodą - picking. W celu wydobycia ziaren kawy z owoców stosowane są dwie metody. Sucha - metoda tradcyjna - prostsza i tańsza. Owoce są rozłożone na dużej powierzchni i poddawane działaniom promieni słonecznych. Co jakiś czas ziarna kawy trzeba obrócić, aby suszyły się równomiernie. Czas suszenia trwa najczęściej 10 do 30 dni. Następnie ziarna są łuskane, segregowane i sortowane. Metoda mokra jest bardziej pracochłonna i droższa. Owoce umieszczane są w zbiornikach z wodą. Te które unoszą się na wodzie, są niepełnowartościowe, suche lub zbyt dojrzałe usuwa się. Pozostałe w dalszej kolejności sa łuskane i poddawane fermentacji. Następnie kawa ziarnista jest myta i suszona.

 

Kawy ziarniste - chłodzenie

Espresso

Latte Art

Prażenie kawy ziarnistej (często nazywane paleniem kawy), jest to proces wymagający bardzo dużej wiedzy i doświadczenia. Palenie przeprowadzane jest w specjalnych piecach o różnej wydajności. Na tym etapie zachodzą największe różnice (poza samą jakością kupowanej kawy ziarnistej) pomiędzy koncernami kawowymi, a małymi rzemieślniczymi palarniami kawy. W największych koncernowych palarniach kawy, używa się pieców, które prażą nawet w ciągu 90 sekund daną partię kawy. Duże palarnie kawy używają pieców, które prażą kawę ziarnistą w ciągu 7-8 minut. Natomiast małe i mikropalarnie używają pieców, w których w zależności od stopnia palenia i rodzaju kawy ziarnistej potrzeba od 12 do 25 minut na proces prażenia.

Prażenie kawy w ziarnach metodą Slow Roasted pozwala wydobyć z ziaren kawy to co najlepsze. Kawa zielona zawiera tłuszcze i białka. Gdy dłużej prażymy kawę, to pozwalamy im zmienić się w poezję smaku i aromatu. Dzięki takiemu paleniu możemy poczuć w kawie ziarnistej subtelne nuty smakowe, takie jak: orzechowe, czekoladowe, karmelowe, owocowe, cytrusowe i wiele innych. Oczywiście to, że kawę prażymy dłużej nie oznacza, że będzie ona spalona. Tu chodzi o zachowanie odpowiednich parametrów palenia dostosowanych do każdej kawy osobno, tak aby można było osiągnąć oczekiwany rezultat. Ziarna kawy surowej posiadają 25 substancji aromatyczno-smakowych. Kawy ziarniste prawidłowo uprażone, uzyskują w zależności od gatunku od 800 aż do 1000 związków aromatyczno-smakowych.

 

Luciano Cafe - Kawa prosto z pieca!

 

Napisz lub zadzwoń, aby otrzymać atrakcyjną ofertę z naszej Palarni kawy, przygotowaną specjalnie dla Twojej firmy lub lokalu gastronomicznego.