Kawy ziarniste Ekspresy do biura Palarnia kawy Kawa do biura

Luciano Cafe - Kawa ziarnista prosto z pieca!

Zadzwoń do nas +48 58 380 11 55

Baza wiedzy o kawie

Wszystko o kawie i nie tylko:

 

Kawy ziarniste - 13 korzyści zdrowotnych kawy w oparciu o badania naukowe

Zdrowa kawaKawy ziarniste w rzeczywistości są bardzo zdrowe. Zawierają przeciwutleniacze oraz korzystne składniki odżywcze, które mogą poprawić Twoje zdrowie. Badania wykazują, że pijący kawę mają znacznie niższe ryzyko wystąpienia kilku poważnych chorób.

Oto najważniejsze 13 korzyści zdrowotne kawy, które zostały potwierdzone w rzeczywistych badaniach na ludziach.

1. Kawa może poprawić poziomy energetyczne i sprawić, że będziesz inteligentniejszy

Kawa może pomóc ludziom czuć się mniej zmęczonymi i zwiększyć poziom energii. To dlatego, że zawiera stymulator zwany kofeiną, która jest najczęściej spożywaną substancją psychoaktywną na świecie.

Po wypiciu kawy, kofeina jest wchłaniana do krwiobiegu. Stamtąd przemieszcza się do mózgu. W mózgu kofeina blokuje Adenozynę. Kiedy to nastąpi, ilość innych neuroprzekaźników, takich jak norepinefryna i dopamina wzrasta, co prowadzi do wzmożonej aktywności neuronów.

Wiele badań przeprowadzonych u ludzi wykazało, że kawa poprawia różne aspekty funkcji mózgu. Obejmuje to pamięć, nastrój, czujność, poziomy energii, czasy reakcji i ogólną funkcję poznawczą.

Podsumowanie: Kofeina blokuje adenozynę w mózgu, co prowadzi do działania stymulującego. To poprawia poziom energii, nastrój i różne aspekty funkcji mózgu.

2. Kawa pomaga spalać tłuszcz

Czy wiesz, że kofeina znajduje się prawie w każdym suplemencie do spalania tłuszczu? Jest dobry powód by tak czynić. Kofeina jest jedną z niewielu naturalnych substancji, których skuteczność na spalanie tłuszczów została udowodniona.

W kilku badaniach wykazano, że kofeina może przyspieszyć tempo przemiany materii o 3-11%.

 ...

 

Więcej

Świeżo palona kawa ziarnista

Świeżo palona kawaCzy zastanawiali się Państwo co to znaczy świeżo palona kawa ziarnista?

Wiele osób uważa, że świeżo palona kawa to ta, która została świeżo zaparzona. Oczywiście taka kawa jest lepsza od tej, która została zaparzona już np. godzinę wcześniej:), jednak naturalnie to nie jest świeżo palona kawa. Swoją drogą tak naprawdę zamiast świeżo palona kawa powinno się mówić świeżo prażona kawa. Bo tak naprawdę kawę się praży a nie pali. Natomiast hasło świeżo palona kawa już tak się utarło, że nie będziemy z tym walczyć.

Część osób uważa, że kwestia świeżości kawy polega na zmieleniu kawy ziarnistej na chwilę przed jej zaparzeniem. W tym przypadku również należy przyznać rację, że taka kawa jest znacznie lepsza niż ta, która została zmielona na długo przed jej zaparzeniem. Jednak to nadal nie świadczy, że to świeżo palona kawa.

Pewnie większość osób to zdziwi lecz świeżo palona kawa to ta, której ziarna zawierają sporo dwutlenku węgla. Kawa zaraz po zakończeniu prażenia w piecu do kawy zawiera w sobie największą ilość dwutlenku węgla, który stopniowo jest uwalniany. Większość CO2 kawa palona traci w ciągu 2-4 tygodni po prażeniu. Po tym czasie już przestaje być świeżo paloną kawą. Po uwolnieniu się dwutlenku węgla kawa ziarnista zaczyna tracić swoją głębię, smak i aromat.

Tylko świeżo palona kawa pozwala wyczuć pełnię nut smakowych np. orzecha, czekolady, kwiatów, wiśni czy cytrusów. Wówczas wyczuwalny jest smak słodki i "żywy".

 ...

Więcej

Kawa do ekspresu czy ekspres do kawy?

Kawa z ekspresuMożna się zastanawiać czy ważniejsza jest kawa do ekspresu, a dokładniej wysoka jakość kawy ziarnistej, czy może wystarczy dobry ciśnieniowy ekspres do kawy?

Generalnie do zaparzenia kawy nie jest potrzebny ekspres ciśnieniowy. Kawę można zaparzyć na różne sposoby. Można wykorzystać ekspres przelewowy, można również użyć zaparzacza, kafetierkę, chemex, areopres, dripper lub np. tygielek do przyrządzania kawy po turecku (tej prawdziwej, a nie "plujki"). Sposobów na alternatywne przenie kawy jest naprawdę sporo. Tak więc można postawić tezę, że ważniejsza od ekspresu do kawy jest bardzo dobra kawa ziarnista.

Inna kwestia dotyczy kawy do biura lub kawy do kawiani. W biurze nie ma czasu na alternatywne parzenie kawy. Ma być szybko, łatwo i przyjemnie. Kawa ma smakować, a jej zaparzanie ma być bezproblemowe. W takim przypadku zdecydowanie warto postawić na profesjonalny ekspres do kawy. Można również kupić ekspres ciśnieniowy w jednym z elektro marketów, jednak należy pamiętać, że tam są dostępne ekspresy domowe. Takie rozwiązanie sprawdza się jedynie w bardzo małych biurach, gdzie dostęp do ekspresu do kawy mają maksymalnie 3-4 osoby.

Dla większości biur lepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie w wydajniejszy ekspres do kawy. Ważne jest również, aby ekspres do biura był łatwy w obsłudze i jak najmniej awaryjny. Można wybierać wśród ekspresów automatycznych do kawy o różnej wydajności. Najmniejsze profesjonalne ekspresy do kawy mają wydajność do 30 filiżanek dziennie. Największe ekspresy do kawy potrafią zaparzyć nawet kilkaset kaw dziennie.

...

Więcej

archiwum wiadomości >>